zondag 28 oktober 2018

Zondag: bij-tank-dag

Ten koste van zware verliezen en veel materiële schade  door de terugtrekkende Duitse troepen (o.a. werden alle kerktorens en bruggen opgeblazen) - maar toch verrassend snel in vergelijking met de jarenlange patstelling van de loopgravenoorlog rond Ieper - veroverden de Geallieerden terrein in Vlaanderen. Ook Leie en Schelde werden spoedig door Franse en Britse troepen overschreden tussen Deinze en Cambrai. Aan het Franse front tussen Laon en Verdun lukte dit moeizamer. 

Oorlogsspeelgoed 1914 (verzameling Leflamand alias Guido Deseijn)

Op 25 oktober werd Brugge - als eerste bevrijde provinciehoofdstad - door het Belgisch koningspaar bezocht. Spijts de overhaaste terugtrekking van de Duitse troepen was hun artillerievuur elders in Vlaanderen nog zeer actief. Op 26 oktober was de linie Deinze-Waregem overschreden. Vooral langsheen het Schipdonkkanaal (afleidingskanaal) tussen Deinze en Eeklo (vooral omgeving Adegem-Balgerhoeke) werd zeer zwaar gevochten om reden van zijn strategische noord-zuid-oriëntatie. Er kamen zelfs klachten van de zijde van het neutrale Nederland door ongecontroleerde artilleriebeschieting heen-en-weer van hun grondgebied langsheen de grens, o.a. met gasgranaten. (het Schipdonkkanaal was in die mate strategisch belangrijk dat er ook in de Tweede Wereldoorlog hevig is gevochten).

Oorlogsspeelgoed 1918-1919 (verzameling Leflamand alias Guido Deseijn)

Gent - dat tot dan toe als "Etappenstadt" (garnizoen- en bevoorradingsstad) achter het front - van oorlogsschade gespaard bleef werd door de Duitse bezettingscommandant Blücher op de hoogte gebracht dat het weldra in de vuurlinie van het terugtrekkend front zou komen te liggen. Alle weerbare mannen tussen 17 en 35 jaar moesten zich volgens een "Bekanntmachung-Bekendmaking-Proclamation" op 27 oktober 1918 aanmelden om opgeëist (ver) achter het terugtrekkend front te gaan werken ("...goed gehuisvest en verzorgd, en TEGEN GOEDE BETALING..." - in hoofdletters in het pamflet).  De bezetter rekende erop dat de Gentenaars zich - net als tot dan - rustig zouden houden. De Gentse burgemeester Emile Braun - "Miele Zoetekoeke" in de volksmond - had dit bij de inname op 12 oktober 1914 tegenover de Duitsers in ruil voor het sparen van zijn stad bedongen. Met de mogelijke beschieting van de stad en aanvallen door vliegtuigen door de Geallieerden moest volgens de bekendmaking wel rekening gehouden "...daar de ondervinding geleerd heeft, daar de tegenover ons staande Franschen en Engelschen, Belgische steden niet alleen niet ontzien, maar ze opzettelijk vernietigen". De pot verwijt de ketel...  Ein bisschen Propaganda konnte nicht schaden...

10 opmerkingen:

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Oorlog speelgoed zie nog goed uit van vroeger. Guido heeft mooie verzameling over oorlogspeelgoed. Duitser was toe erg tegenover andere landen. Duitser heeft de stad en omgeving ingedrongen. Duitser kunnen heel gemeen doen. Och och och..... Kunnen ook helemaal vernietigen.Ik moet niet aan denken aan oorlog. Nu hebben weer over de koude oorlog om te oefenen. Vreselijk..... Er gebeurd zoveel. Mooie foto's van Guido verzameling. Fijne zondag gewenst.

Lutje zei

amai, dat oorlogsspeelgoed is wel meer dan 100 jaar oud, jullie hebben blijkbaar een prachtig dure antieke verzameling
Een @->- voor jou

pieterbie zei

Geschiedkundig een heel interessante post en goed geschreven, ik heb het met veel interesse gelezen.

Ik voelde mij een beetje als bij het lezen van een goed geschreven historische roman.

Alhoewel ik natuurlijk maar al te goed besef dat het hier niet om iets romantisch gaat, maar om een gruwelijke werkelijkheid.

willy zei

bijzondere verzamelobjecten Gerda..

en interessante weetjes

groeten

Morgaine zei

Dit is allemaal weer heftig, deze oorlog en vele anderen ook natuurlijk.

Apart blijf ik vinden, dat 'wij' neutraal waren, amper een leger hadden, was de dreiging er dan nooit? dat vraag ik mij nu ineens spontaan af, gezien de 'klachten' van Nederland...

Ik denk dat ik dan toch het land gemobiliseerd had, just in case...

Ik wens jullie een hele fijne zondag toe!

X

suske zei

Leuk om lezen deze geschiedkundige feiten waarvan ik niet op de hoogte was tot nu.
Fijne zondag.

John zei

Goedeavond Gerda

Het hele stuk gelezen. Met aandacht. Eigenlijk frapant dat Gent van schade gevrijwaard bleef. Voor ons wel fijn want daardoor is het zo'n mooi stad gebleven.
Dat het koningspaar Brugge bezocht is denk ik goed. Daarna hadden ze het koningshuis moeten opdoeken xD De Nederlandse waren gevlucht, geen idee eigenlijk hoe lang het duurde voor ze terug kwamen.

Ik wens je alvast een prettige week.

Kay zei

Zo kan ik eindelijk komen bijtanken. Adegem bezocht ik ooit, in de museum loopt een spraakwaterval van een gids. Eigenlijk is dit een opmerkelijke geschiedenis en de afbeeldingen zijn pronkstukken. Doch laat ons niet vergeten! Bijzondere bijdrage ♥

Haba zei

Goede morgen Gerda, een fijne nieuwe week gewenst, om te beginnen een heerlijke maandag :)

willyduvel zei

Dat is altijd genieten hier sterke verzameling