donderdag 24 mei 2012

Cluny


Dit ingeslapen stadje was ooit vermaard om het rijkste en grootste benedictijnen klooster van de vroege middeleeuwen, in 909 gesticht. De Romaanse kerk van de abdij was, vóór de bouw van de Sint-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. De indrukwekkende resten geven nog een goed beeld van dit monumentale gebouw. Het gaf de naam aan een bouwstijl: de Cluniacenzer bouwstijl die tijdens de Romaanse periode door de benedictijnen van Cluny werd gepropageerd bij de bij hun beweging aangesloten kloosters of kerken zoals Vézelay, Anzy-le-Duc en Paray-le-Monial. In de bloeitijd was het een belangrijk centrum van (theologische) geleerdheid. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster zelf bleef tot de Franse Revolutie bestaan, waarna het grotendeels werd gesloopt. In 2010 vierde de beroemde abdij haar 1.100 jarig bestaan en kreeg de hele site een facelift. 
We maakten een stadswandeling langs een aantal romaanse huizen en resten van de gewezen abdij met als aanrader het Lapidarium in de tiendenschuur met monumentaal Farinier-dakspant. En waar kan je dit allemaal zien? Jullie kennen me al een beetje hé, hihi, dus hier (klik).

Zo lieve webbies, een héle boterham om te lezen en te bekijken hé, hopelijk werden jullie er niet te moe van en blijft er genoeg fut over om van deze zich stralend aankondigende donderdag te genieten!

PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden.
Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.