zaterdag 19 mei 2018

4. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 1 Stretham stoomgemaal

Stretham Old Engine net ten zuiden van Stretham in Cambridgeshire gelegen, heeft een met stoom aangedreven motor die werd gebruikt om water uit de door overstromingen getroffen gebieden van De Venen terug in de rivier de Great Ouse te pompen. Het is een van de slechts drie nog bestaande stoomgemalen in East Anglia.

Tijdens de zeventiende eeuw, werden grote delen van Fenland in East Anglia op het water teruggewonnen. Gewassen en vee werden echter vaak weggevaagd door de massale overstromingen omdat het land door de drainage inzonk. Als gedeeltelijke oplossing werden windmolens gebruikt om water uit de door de overstromingen getroffen gebieden te pompen, maar die misten de kracht die nodig is om grote hoeveelheden water te verwerken.

De komst van stoomkracht in de late 18e eeuw bood een nieuwe oplossing.
De stoommachine op het Oude Westen rivier net ten zuiden van Stretham is gebouwd door de firma Derbyshire, Butterleys en aangedreven door kolen die per binnenschip werden aangebracht.

In 1924 verbande de ingebruikname van een dieselmotor de stoommachine naar 'stand-by' die voor het laatst werd gebruikt tijdens de overstromingen van 1939 en 1940. Het gemaal werd later vervangen door 5 kleinere, efficiƫntere elektrische pompen die nog steeds in gebruik zijn.

De foto's die ik tijdens de studiereis met de GVSALM (klik) maakte kan je hier (klik) bekijken.
En voor daarna een heel fijn weekend gewenst!