dinsdag 25 juli 2017

GVSALM reis 2017: Caverne du Dragon

We nemen er nog maar eens even een aflevering van onze vierdaagse trip met de GVSALM (klik) tussendoor vandaag als dat goed is voor jullie.

De Caverne du Dragon (klik), een voormalige steengroeve, is een grottensysteem dat gedurende 1914-1918 wisselend door de Duitsers en de Fransen werd bezet, soms zaten ze er samen, echter dan wel in verschillende delen. Men komt er langs als je de Chemin des Dames in oostelijke richting volgt.

Deze oude steengroeve door de Duitsers Caverne du Dragon (Drachenhöle) genoemd, dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw en was tot de 19de eeuw als zodanig in gebruik. 
Vanaf januari 1915 veranderden de Duitse troepen deze steengroeve in een echte ondergrondse kazerne met schietplaatsen en commandoposten. Maar de Caverne was nog veel meer. Voor de soldaat was het een veilige haven, een rustplaats, terwijl bovengronds het geweervuur losbarstte. In de ruimte werden slaapzalen, een eerste hulppost en een kapel ingericht. Er werd een elektriciteitsnet aangelegd en dankzij enkele waterpunten was er zelfs een minimum aan hygiëne. 

Van half september tot 2 november 1917 verbleven hier zowel Duitse als Franse troepen. Gedurende deze cohabitatie werd de scheidslijn gevormd door de muren die de Duitse bezetters gebouwd hadden om de toegang tot de Caverne te beschermen en gasaanvallen te verhinderen.

Het er bij horende museum is echt wel de moeite waard. Er is een prachtige collectie helmen, wapens en lectuur te bekijken en je gaat ondergronds om te zien hoe daar geleefd en gevochten is. 
Bij het museum is een uitkijkpunt welke precies aangeeft wat er gebeurd en zich afgespeeld heeft.
De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken. En voor daarna een heel fijne week gewenst webbies!