maandag 28 mei 2012

Baune: Hôtel-Dieu


Nicolas Rolin (1376–1462), geboren in Autun, politicus, mecenas en humanist en kanselier van de Bourgondische hertog Philips de Goede, was samen met zijn tweede vrouw Guigone de Salins de stichter van de beroemde Hôtel-Dieu (klik) van Beaune, een hospitium ter verzorging van de zieken en de armen met typisch Bourgondische veelkleurige daken. Het meest befaamde kunstwerk wat zich in het Hôtel-Dieu bevindt is Het laatste oordeel van Rogier van der Weyden, een veelluik uit 1443. Jammer dat daar de belichting zo slecht was zoals in mijn album (klik) te zien, maar ik heb die paar opnames er in gelaten voor hun documentaire waarde. 
En nu iets wel heel oneerbiedig ten opzichte van het bouwkundig patrimonium lieve webbies: hopelijk gaan jullie niet zoals dat bovenstaand spuwertje... kokhalzend de nieuwe week in!    *wink, big smile*

PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden. Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.