dinsdag 4 juli 2017

GVSALM reis 2017: Peronne

Ofte: verdoemd is de oorlog...
Vandaag trekken we naar het museum Histoire de La Grande Guerre, een ontwerp van architect Henri-Edouard Ciriani volgens de principes van Le Corbusier 
Het Eerste Wereldoorlog-museum in PĆ©ronne gevestigd is op de vroegere frontlijn waar tijdens het eerste wereldwijde conflict meer dan twintig landen samengekomen zijn om te vechten. Dit verankert de plaats direct in de geschiedenis: het  is omringd door begraafplaatsen en gedenkplaatsen van alle nationaliteiten.
Op de plaats waar de Somme en de Maye samenvloeien ten westen van Amiens, vertelt dit toonaangevende internationale museum een ander verhaal: met een dubbele invalshoek die zowel cultureel als militair is, interpreteert het museum de agonie van een tijdperk en de geboorte van de wereld zoals wij hem nu kennen. Zonder ondertussen - wat zeldzaam is - afbreuk te doen aan de anonieme spelers van alle strijdende landen, hun leven voor die tijd, de hoop, het lijden en de alom aanwezige ellende, maar ook hun moed. Een wijze blik, zonder passie: Het oorlogsmuseum is een krachtig pleidooi tegen de oorlog en alleen al de beroemde portrettenzaal (50 etsen van Otto Dix) maakt diepe indruk. 
De foto's ervan kan je hier (klk) bekijken. En voor daarna: een heel fijne week gewenst webbies!