maandag 21 oktober 2013

Open Monumenteendag 2013: Huis Van Hoecke-Peeters


In dit woonhuis met wintertuin (1891), ontworpen door architect Emile Van Hoecke-Peeters, is de vakgroep Sociologie van de UGent gevestigd. De goed bewaarde wintertuin is van ijzer en glas en heeft een vloer in Italiaanse faiencesteen. Hij bevat een uitzonderlijk en kwalitatief hoogstaand wandtegeltableau.
Deze kamer geeft uit op een prachtige wintertuin die via een smeedijzeren trap uitmondde in een rotstuin met een houten tuinpaviljoen. Dergelijke rotspartijen waren een specialiteit van Emile Van Hoecke. Bij het bouwen van de Academieraadzaal (aula) is die tuin helaas verdwenen. In de marge van de bloeiende tuinbouwsector werden wintertuinen, veranda’s en serres bijzonder populair bij de Gentse bourgeoisie. Vanaf het midden van de 19de eeuw waren deze groene ruimtes in talrijke huizen terug te vinden. Ondanks hun eerder bescheiden afmetingen droegen ze in grote mate bij tot het comfort en prestige van de woning. In een wintertuin schiep men met zeer zeldzame planten een tropisch landschap waar de bewoner in alle rust kon genieten van zijn verzameling palm-, laurier-, bananenbomen of koffiestruiken.
De semi-octogonale constructie rust op een plateau en is overwelfd met een booggewelf. Ze is van ijzer en glas met een vloer in Italiaanse marmermozaïek en een veelkleurig wandtegeltableau uit de fabriek Georges Gilliot te Hemiksem. Dit bedrijf bracht in 1898 de eerste tegels op de markt. De keramische tegels in deze wintertuin zijn industrieel geproduceerd en met de hand geschilderd. Tegen de vlakke muur zijn de tegels klein, in de overgang tussen salon en wintertuin zijn de tegels groter en daarom moeilijker te vervaardigen. Dergelijke decors zijn zeer duur en uitzonderlijk bewaard. De balustrade op de voorgrond geeft de eigenaar de illusie dat hij van op zijn terras uitzicht heeft op een uitgestrekt en kleurrijk landschap in de lente. Een overvloedig bloeiende blauweregen vormt de randversiering. Door de balustrade heen kijkt men op gele en paarse irissen, rozenstruiken en vingerhoedskruid.
Ik was er eveneens hoor, kijk maar hier. En wees gerust, het album is heel wat kleiner geworden dan die lange, bovenstaande tekst *wink, big smile*. Fijne nieuwe dag en dito week webvrienden!