dinsdag 27 maart 2012

Hoe durven ze inderdaad...


Hoe durven ze?
De Eyjafjallajökull is een natuurfenomeen. De economische crisis niet. 
Hier past geen verbijstering over ontembare krachten, maar verontwaardiging. Bankiers, poenslurpers en luchtbellenblazers kregen na de crisis van 2008 nog meer macht. In een grote hold-up verhuisden opnieuw miljoenen euro's naar de miljonairs. 
In Europa hebben de speculanten ondertussen een keizerlijke status gekregen, en worden ze braafjes "markten' genoemd. Als waren ze keizer Nero, beslissen ze - met duim omhoog of omlaag - over de toekomst van gehele volkeren. Van Griekenland en Italië tot bij ons eisen zij alweer dat u en ik de crisis betalen, voor de tweede keer. Hoe durven ze! 
Hoe durven ze? brengt de geest van Tijl Uilenspiegel en de geuzen tot leven, de tegenstroom die democratie, vrijheid en economie opnieuw wil veroveren op de papen en zakenkabinetten van het kapitalistische Europa. 
Het is niet mijn gewoonte om boeken te bespreken, dat weten jullie wel. Maar dit is beslist iets wat je moet gelezen hebben om mee te kunnen praten én mee te denken over hoe ons aller toekomst er uit zou kunnen zien... En als uitsmijter, een gesprek met de auteur Peter Mertens (klik).