Lenin houdt toespraak op een panzerauto Austin-Putilov, gebouwd met Britse steun vanaf 1918, en ingezet tijdens Russische burgeroorlog.
Nu zo'n honderd jaar geleden: van het oostelijk front wél nieuws !
Niet alleen aan het westelijk front werd hevig gevochten en sneuvelden vele honderdduizenden militairen - ook aan het oostelijk front tussen Rusland, bondgenoot van de 'Geallieerden', en de 'Triple Alliantie' (Duitsland, Oostenrijk - Hongarije en Italië). De aanloop tot de Russische revoluties van februari 1917 en oktober 1917 kwam erdoor sinds de Revolutie van 1905 in een stroomversnelling... Net als in West-Europa vormde in het tsaristische Rusland de deelname aan de Eerste Wereldoorlog een splijtzwam dwars door alle Europese socialistische partijen heen, tussen zgn. 'defensisten' en 'internationalisten'.
De oorlog verliep slecht voor Rusland en meer dan twee miljoen Russische soldaten stierven tijdens de gevechten. De Russische wapenindustrie had niet genoeg capaciteit om voldoende wapens en munitie aan te leveren. De militaire nederlagen, grootschalige verliezen van manschappen, stijging van prijzen en het gebrek aan voedsel en brandstof voor de burgers leidden tot grote ontevredenheid bij de Russische bevolking en was de rechtstreekse aanleiding van de Februari- en Oktoberrevoluties van 1917 - in volle Wereldoorlog. Tussen beide maanden werd de structuur van de latere Sovjetstaat na massabetogingen en -stakingen door de opstandige bevolking, comités van soldaten arbeiders en boeren, op punt gesteld.
De belangrijkste latere Russische leiders, Lenin en Trotski - merkwaardigerwijze vanaf 1915 met steun van de Duitse keizer gefinancierd blijkt nu - werden uit ballingschap uit het buitenland gehaald. De Russische revolutionaire krachten sloten begin maart 1918 vervroegd wapenstilstand met Duitsland. Het radicale optreden van de bolsjewieken in de Communistische Partij onder leiding van Lenin leidde tussen begin 1918 en begin 1924 (dood van Lenin) tot een burgeroorlog die de jonge Sovjetstaat in een economische crisis zou storten, erger dan deze waarin Duitsland als westerse verliezer van de Eerste Wereldoorlog had af te rekenen...
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)