vrijdag 9 oktober 2015

ARTS et METIERS TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN


Zijn jullie er na het merkwaardig slippertje van gisteren (klik) weer allemaal *wink, big smile*? Dan gaan we verder met de les, akkoord?

De toegepaste wetenschappen omvatten de wetenschappelijke richtingen die als doel hebben een probleem op te lossen, of een product, dienst of techniek te ontwikkelen.
Het onderzoek is geïnspireerd op maatschappelijke vragen die om antwoorden of oplossingen vragen. Het wordt dan gebruikt als tegenhanger van de 'zuivere' of fundamentele wetenschap, die enkel als doel heeft de eigen kennis te vergroten. 

In Vlaanderen was de faculteit der 'toegepaste wetenschappen' aan een universiteit de faculteit die de burgerlijk ingenieurs opleidde. Sinds 2005 hebben de Vlaamse universiteiten de naam Faculteit Toegepaste Wetenschappen veranderd in Faculteit Ingenieurs Wetenschappen, analoog aan de Engelstalige naamgeving Faculty of Engineering.

In Nederland is in 1932 bij wet TNO opgericht. Deze organisatie heeft als doel een brug te vormen tussen wetenschappelijk onderzoek enerzijds en de toepassing daarvan bij de overheid en het bedrijfsleven anderzijds.

En in Frankrijk, namelijk in het Musée des Arts et Métiers (klik) kan je zien met welke middelen het vroeger werd gedaan, kik daarvoor maar hier.

Bedankt voor het meeleven gisteren (klik), vandaag krijg ik de uitslag van het onderzoek, dus duimen maar dat die nare bloemkolen (klik) effectief weg zijn gebleven en mijn overblijvende nier het goed doet... Fijne dag nog allemaal!