zaterdag 25 juli 2015

Van Oost


De omvangrijke industriële blekerij die aan de basis ligt van het huidig qua architectuur geslaagd woonproject werd opgericht in 1879 midden het meersengebied van de Assels aan een oude Leiearm op de grens van Gent en Drongen door de industriëlen August Van Oost en Joseph Alsberge . In 1920 uitgebreid tot Les Anciens établissements Alsberge-Van Oost na introductie van nieuwe procedés. Tussen de twee wereldoorlogen sloten zich verschillende zustermaatschappijen bij deze vennootschap aan. De volledige stopzetting van het bedrijf volgde niettemin in 1978 het begin van jarenlange leegstand en verwaarlozing. Het site bood in 1986 nog onderdak aan “Antichambre” - de alternatieve tegenhanger van Jan Hoet’s hedendaagse kunst project Chambres d’Amis.

Een exacte datering van de verschillende bouwfasen wordt echter sterk bemoeilijkt door talrijke verbouwingen van bestaande constructies in de periode 1879-1900 en later. De oudste gebouwen werden nu gerestaureerd en geïntegreerd in het nieuwbouwproject. Sedert de stopzetting van het bedrijf werden de machines spijtig genoeg als oud ijzer door een schroothandelaar uitgebroken, o.a. werd illegaal begonnen met het uitbreken van de beschermde stoommachine en de stoomketels, wat gelukkig tijdig kon worden voorkomen...

Prachtig geïntegreerd in deze reconversie van het industriële erfgoed, zijn hier eengezinswoningen, huur-'lofts' en burelen verrezen die de functionaliteit van de voormalige fabriek koppelen aan duurzaam wooncomfort uit de 21ste eeuw. Parallel met de loft-appartementen in het gerenoveerde pand - een beschermd stadsgezicht - werd een hedendaags complex van 100 wooneenheden opgetrokken. Een hoogwaardig project op een site van liefst 30 hectare, met uitkijk op een prachtig natuurgebied van de Bourgoyen en Blaarmeersen met fiets- en wandelwegen. De nabijheid van het stadscentrum en de vlakbij gelegen oprit naar de snelweg maken van Alsberghe-Van Oost een gegeerde trekpleister aan de in expansie zijnde groene westrand van Gent.

Het is een gemeenschappelijk project, deels van appartementen en burelen, door de vastgoedtak van Optima Financial Planners (met architectuurbureau Arch-Teco), en deels van sociale koopwoningen, door huisvestingsmaatschappij De Volkshaard (met Architectenbureau Bontinck).

Mijn  foto's ervan kan je hier bekijken... als jullie tenminste het einde van dit eerder lang log hebben gehaald hihi. En maak er daarna allemaal een schitterende weekend van!