zaterdag 24 oktober 2015

Filmtheaters in Gent


We laten het Musée des Arts et Métiers even voor wat het is en gaan nu iets helemaal anders doen: omdat jullie zo braaf hebben opgelet deze week *wink, big smile*, trekken we naar de bioscoop!

In 1896 vindt in Gent de eerste publieke vertoning plaats van de cinematograaf van de gebroeders Lumière. Al van bij de start kent de stad een erg florerende bioscoopcultuur. Tijdens het interbellum beleeft het publiek film in glamoureuze filmpaleizen, tweederangs-bioscopen of rumoerige wijkzalen, parochiezaaltjes en volkshuizen. Het filmvertier van de Gentenaar bestaat uit premières in Capitole, Franse pikante films in Savoy, Hollywood in Eldorado of Rex, avontuur in Century, Duitse musicals in Plaza of het 'echte naakt' in het 'Leopolleke'. Ook speelde Gent goed in op de veranderingen in de cinemawereld: van de stille film met livemuziek naar cinematoscoop en 3D-filmprojectie.
De bioscopen bleven bestaan ondanks diverse diepe crisissen.
In 1981 opende Decascoop - nu Kinepolis Gent - de eerste echte multiplex in Europa: een vernieuwer in de filmentertainmentbusiness! En de cinefiel kan nog steeds zijn hart ophalen in de karaktervolle arthousecinema’s Sphinx en Studio Skoop.

Een kleine impressie van een knappe tentoonstelling daarover die nog tot 31 december 2016 in het Gentse Caermersklooster (klik) loopt is hier (klik) te vinden. En voor daarna: fijn weekend lieve webbies! Zelf zitten wij straks gezellig samen met mijn zus en haar bende...