Tussen 1890 en 1915 transformeerde Blankenberge van een traditionele kustplaats in een mondain kroonjuweel met verbluffende architectuur, toonaangevend in Europa.
De periode aan het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw was, zowel in ons land als in de omliggende landen, een periode van grote architectonische innovaties. Jugendstil, Art Nouveau, de neo-stijlen: de ene stroming volgde de andere op. In dit land zou vooral de Brusselse top-architect Victor Horta de heiland blijken voor zijn vakgenoten. Overal in het land werden zijn bouwkundige en decoratieve principes gevolgd.
Zo ook in Blankenberge waar architecten als Jules Heyneman en konsoorten Horta’s zwierige stijl overnamen én aanvulden met plaatselijke elementen. Immers, aan de kust heersen ruwere weersomstandigheden dan in het zachte binnenland, en de nieuwe gebouwen moesten voldoende gewapend zijn tegen weer en wind. Daarom vinden we vandaag de dag overal in Blankenberge prachtige panden in geglazuurde baksteen, robuust zonder aan sierlijkheid in te boeten.
De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken. En voor daarna een heel fijn weekend gewenst!