donderdag 17 mei 2018

3. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 1 Kathedraal Ely binnen

Zoals ik jullie in een vorig log (klik) beloofde gaan we nu ook de Kathedraal van Ely (klik) binnen.

Tijdens de ontbinding van de kloosterorden door Hendrik VIII in 1539 leed de kathedraal van Ely weinig schade, maar de schrijn van St. Etheldreda werd vernietigd. De kathedraal is spoedig hersteld, hoewel veel van de beelden in de Lady Chapel zwaar beschadigd waren. 
In het midden van de 17e eeuw was Matthew Wren de bisschop van Ely. Door hem kon zijn neef, de beroemde architect Christopher Wren, een schitterende gotische deur vervaardigen voor de noordzijde van de kathedraal.

Het gebouw heeft sindsdien verscheidene grote restauraties meegemaakt:
- In de 18e eeuw, onder leiding van James Essex.
- In 1839, met als architect George Gilbert Scott (de architect Basevi stierf door een val in de westelijke toren). Een geschilderd houten plafond werd aan het schip toegevoegd tijdens deze restauratie.
- Van 1986 tot 2000.

De kathedraal huisvest ook een belangrijke verzameling van gebrandschilderd glas van de 13e eeuw tot heden, die ook werken bevat van eigentijdse kunstenaars als Ervin Bossanyi.

Het kerkorgel dateert uit 1931 en is gebouwd door Arthur Harrison, partner in de orgelbouwersfirma Harrison & Harrison in Durham. De orgelpijpen zijn ondergebracht in de 19e-eeuwse orgelkas die Sir George Gilbert Scott ontwierp toen hij de kathedraal restaureerde. Het instrument, dat aan de zijmuur van het koor hangt, onderging restauraties in 1975 en 2001.

De foto's die ik er nam kan je hier (klik) bekijken.