zondag 24 juli 2016

Zondag: bij-tank-dag


Voor  zijn collectie heeft Leflamand (klik) recent een rolletje in goede staat verkerende 35mm nitraatfilm uit het einde of kort na de Eerste Wereldoorlog kunnen verwerven (redden) - volgens de verkoper met een duur van 4 à 5 minuten (niet geverifieerd). Een Duitse oorlogs- of promotiefilm met als onderwerp een testrit (?) tijdens de Eerste Wereldoorlog van Britse Mark V-tanks - in dit geval door het Duitse leger op de Geallieerden veroverde exemplaren (zgn. “Beutetanks”). Deze nitraatfilm “Das Geheimnis des Tanks” (met aanloop en aftiteling) bevindt zich nog in het originele kartonnen opbergdoosje van een of andere Berlijns productiehuis: “Vaterländischen Filmbetrieb - Julius Pinschewer Jeruzalemmer Strasse” en dateert vermoedelijk nog uit de Eerste Wereldoorlog vermits deze filmmaatschappij o.a. werkte in opdracht van het Deutsche Kriegsministerium. 

De firma, gespecialiseerd in reclamefilms en educatieve documentaires, is volgens internetgegevens gesticht in 1911 maar was vooral actief in de oorlogsjaren en in het Interbellum als “Industriefilm AG”, “Werbe-Film GmbH” en “Pinschewer-Film AG”. Voor zijn verdienste werd Julius Pinschewer al in 1917 door de Duitse opperbevelhebber generaal Lüdendorff onderscheiden. Voor de promotiefilm “KIPHO” van de Internationale Film- en Fototentoonstelling te Berlijn in 1925 werkte hij samen met de speelfilm-cameraman Guido Seeber, die over een uitgebreide trucage-ervaring beschikte en in Duitsland als pionier geldt op dit gebied. Zo ontwikkelde Sieber al in 1913 een split screen- en spiegelreflectie-trucage toegepast in de stille film klassieker “Der Student von Prag” (regisseur Stellan Rye). Hun beider promotiefilm uit 1925 geldt internationaal als een hoogtepunt van de Avant-Garde (al in 1927 vertoont door de Amsterdamse Avant-Garde-Filmliga). 

In 1933 besluit Pinschewer na de beruchte rede van Hitler Duitsland te verlaten en trekt naar Zwitserland om er in Bern een succesrijk bedrijf voor artistieke reclamefilms op te richten, in 1946 uitgebreid met de Londense “Pinschewer Ltd”. In 1949 neemt hij deel aan het tweede “Festival Mondial du Film et des Beaux Arts” te Knokke-Le Zoute met zes van zijn films. Hij wordt in 1952 medeoprichter van de “Fedération Internationale du Documentaire Expérimental et du Film d’Avant-Garde” in Parijs, en later in de fifties o.a. deelnemer aan de “Journées Internationales du Cinéma d’Animation” in Cannes. Na een opvallende artistieke carrière overlijdt Julius Pinschewer (geboren 1883) in Bern in 1961. (klik hier).

Vermits het wel niet veilig is nitraatfilm lang thuis te bewaren, zal dit zeldzaam filmpje worden geschonken aan het Koninklijk Belgisch Filmmuseum te Brussel, gezien het onderwerp in het kader van de herdenking 1914-1918 van groot belang kan zijn.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand).