donderdag 9 juli 2015

Binche


Een bezoek aan Binche, het (zelfverklaarde) 'Carcassonne van Wallonië' en de 'hoofdstad' van het carnaval, denk maar aan de beroemde 'Gilles', mocht op deze studiereis ook niet ontbreken. De stad pronkt met haar herwaardering van de grotendeels intacte stads omwalling uit de 12de eeuw, een unicum in België en de vrij gelegde fundering van de burcht van gravin Yolande van Geldern. Deze burcht werd in de 12de eeuw gebouwd door haar echtgenoot Boudewijn III van Henegouwen op een rotspunt aan de rivier de Samme. Ze werd vanaf 1545 herbouwd als luisterrijk paleis op de plaats van de middeleeuwse donjon in opdracht van Maria van Hongarije o.l.v. bouwmeester-beeldhouwer Jacques Dubroeucq. Afgewerkt in de zomer 1549 bij het bezoek van haar broer Keizer Karel en diens zoon Filips II, werd het vijf jaar later al tot as herleid door troepen van de Franse koning Henri II tijdens de zogenaamde 'Sac de Binche'.

We wandelden via de stadsmuren, de Romaanse Samme-brug, het stadhuis (14de eeuw, gelijkvloers voormalige vleeshal) met belfort (16e eeuw n.o.v. Jacques Du Broeucq, één van de 56 belforten erkend als UNESCO-werelderfgoed) en de Caves Bette, resten van de refuge der abdij Bonne-Espérance uit de 13de eeuw. 

Zo, nu hebben jullie alweer een lesje geschiedenis achter de kiezen hihi en nu mogen jullie even ontspannen bij de foto's (klik) die ik er ondanks het regenweer toch nog kon maken...