dinsdag 11 april 2017

Dok Noord industrieel archeologisch bekeken

Vandaag gooien we het even over een andere boeg en trekken naar een minder gekend deel van Gent dat in volle expansie is.

Dok Noord (klik) ligt ten noorden van de kuip, in de 19de-eeuwse gordel binnen de stadsring. De site bevindt zich in de 'Heilig-Kerstbuurt' op ongeveer 500m van het centrum en ten zuiden van de 19de-eeuwse wijken 'Voormuide' en 'Muide-Meulestede'. Het terrein ligt langs het Handelsdok, dat in verbinding staat met de noordelijk gelegen zeehaven van Gent.

De industriële activiteit op deze plek gaat terug tot 1834 met de bouw en uitbating van de gasfabriek Etablissements du gaz voor de openbare verlichting van de stad.
In 1862 werd de werkplaats Charles Louis Carels overgebracht naar Dok Noord om hier de definitieve functie te starten, nl. machine- en motorenbouw.
Toch was deze activiteit niet de enige in het gebied. In 1850 was er reeds de houtzagerij Fiévé, en in 1875 begon de vlasspinnerij Van Crombrugghe, langs de huidige Sint-Salvatorstraat.

In 1921 verenigen de Etablissements Carels zich met SEM (Société d’ Electricité et de Méchanique). Vanaf dat moment komt er ook een afdeling elektrische installaties.

In 1961 smelten SEM en ACEC samen en de productie wordt meer en meer toegespitst op transformatoren. In 1986 wordt de activiteit van ACEC overgenomen door Pauwels Trafo, die in 2005 de productie in Gent stopt.

Al deze historische namen worden verweven in de nieuwe pleinen en straten. Zo zal het buurtpark het 'Van Crombrugghepark' worden en het centrale evenementenplein 'het Carelsplein'.
Het gebouw aan het Carelsplein ('Spinnerij') dat wordt gerenoveerd tot lofts behoudt de benaming van zijn vroegere functie, namelijk een deel van de spinnerij Van Crombrugghe.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken en voor daarna een heel fijne week lieve webbies!