vrijdag 27 januari 2012

Berlijn 41: Internationale Bouwtentoonstelling 1987


De Internationale Bauausstellung Berlin '87 (IBA 1987 klik) wou een veelomvattende poging doen de hedendaagse architectuur en de traditionele stad West-Berlijn weer bijeen te brengen.
Verzet van bewoners tegen kaalslag-sanering van de Berlijnse arbeiderswijken heeft geleid tot IBA, met als thema De binnenstad als woonplaats. Stadsnieuwbouw en stadsvernieuwing vormden de zwaartepunten van deze tentoonstelling. 
Het interessante van de stadsnieuwbouw in de binnenstad was, dat men rekening hield met de historische structuur en met de bewoners. Men zorgde er namelijk voor dat er een aantal goedkopere woningen (met lagere huren) beschikbaar waren. Dit heeft men kunnen bereiken door onder meer een variërende bouwsom per blok. 
Bij de stadsvernieuwing werden de bestaande gebouwen behouden en vernieuwd in overleg met de bewoners, niet voor niets dus dat men hier sprak over ‘behoedzame’ stadsvernieuwing. 
Wat ook vermeldenswaardig is dat de hele vakwereld betrokken werd door prijsvragen, congressen… te organiseren en kennis verzameld werd over verschillende onderwerpen: wonen, stadseconomie, groen-planning, ecologisch en energiesparend bouwen. Dat moesten we zien natuurlijk! Klik dus hier.
En na deze wandeling lieve webbies, wens ik jullie nog een superfijn, vrij vrijdagje toe...

BERLIJN IN BEELD:
Tip: wie wil weten waar de opnames zijn genomen klikt rechtsboven in de slideshow op 'back', dan kom je  vanzelf bij de thumbnails terecht mét de gewenste informatie. En de link naar het uitgetikte programma vind je rechts bij de pagina's. Naar hier terug keren kan dan via 'startpagina'.