woensdag 8 april 2015

Doornik: omgeving Belfort


Het Belfort van de Belgische stad Doornik dateert uit het einde van de 12e eeuw en is daarmee het oudste van België.
In 1188 zocht de Franse koning Filips Augustus een bondgenoot in zijn strijd met de graaf van Vlaanderen Filips van de Elzas. Hij verleende het klokrecht aan Doornik wat het recht inhield om een belfort te bouwen.
In 1294 werd de toren aanzienlijk verhoogd, samen met andere uitbreidingswerkzaamheden aan de stadsmuur en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Na een zware brand restaureerde men het belfort in 1392 en kreeg het nieuwe klokken en versieringen (meerminnen, tritons en vaandels).
Honderden jaren lang overleefde het belfort woelige periodes. In 1844 besloot men het gebouw aan te passen aan de toen heersende opvattingen. Er volgde een nieuwe restauratie en de toren kreeg een neogotisch kleed aangemeten.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het belfort opnieuw dienst als wachttoren maar nu met een Duitse soldaat op de torenkransen. De zware bombardementen van de Tweede Wereldoorlog lieten de toren ongemoeid. In 1999 werd het belfort als onderdeel van de groepsinschrijving belforten in België en Frankrijk op de lijst van het UNESCO-wereldcultuurerfgoed geplaatst.
Voor foto's van deze imposante toren en de omgeving ervan, klik hier. En op de laatste foto kan je in het huis met de snor heel lekker huisgemaakt ijs eten, dat zal jullie misschien wel het meeste interesseren *wink, big smile*