woensdag 8 juni 2016

NIJMEGEN EXTERIEUR

Nijmegen heeft een lange geschiedenis, die meer dan 2000 jaar teruggaat. Als Ulpia Noviomagus Batavorum kreeg het rond het jaar 100 marktrechten. In 1230 werd Nijmegen vrije rijksstad en in 1402 Hanzestad. Nadat Nijmegen tussen 1655 en 1679 al eens een Illustere Academie huisvestte is de stad sinds de komst van de Katholieke Universiteit (de huidige Radboud Universiteit) in 1923 een universiteitsstad.
Zie voor meer informatie hier (klik)
En voor de foto's ervan hier (klik). Daar zie je ook de Karolingisch-Ottoonse kapel en de 12de-eeuwse Barbarossa-ruïne voorbijkomen als Photobucket weer online is, die zijn momenteel met wat onderhoud bezig.
De St.Maartenskapel, of Barbarossaruïne, is gebouwd in 1155 en zat aan de burcht vast. Wat van de kapel rest, is eigenlijk alleen maar de halfronde apsis en een klein deel van het koor. In de binnenmuur ziet u een aantal bogen waar een tussenvloer op rustte. Dat was de scheidslijn tussen een relatief lage benedenkerk en een hoge bovenkerk. Ook voor deze kapel is ouder bouwmateriaal hergebruikt.
En wat het schitterende bovenstaande gebouw in Nieuwe Zakelijkheid betreft: voor meer informatie klik je best even hier.