zaterdag 5 september 2015

Gentse Feesten 2015: Cotton City Jazz Band


De COTTON CITY JAZZBAND werd in 1962 opgericht door zeven Gentse muzikanten die zich van bij de start hebben toegelegd op het spelen van de zwarte muziek uit de jaren twintig en uit de Revivalperiode.  Daarmee traden ze in de voetsporen van illustere voorbeelden als Louis Armstrong, George Lewis, Louis Nelson, de Humphrey brothers, Freddie Kohlman of Don Ewell.
In de voorbije decennia heeft het orkest er alles aan gedaan om de oorspronkelijke geest van die muzikale traditie op respectvolle manier tot bij liefhebbers in heel Europa, de Caraïben, Afrika en New Orleans te brengen. Daarbij wist de COTTON zich een stevige reputatie op te bouwen.
Zo behoorden zij tot de eerste orkesten die oudere New Orleans muzikanten naar Europa haalden voor gezamenlijke tournees en studio-opnamen.  Mede daardoor kreeg hun reeks platen uitgegeven op Alpha Records zowat de status van collectors item. Trompettist Percy Humphrey zei ooit: “Indien je deze muziek wilt spelen, moet je ze ook leven...”, een opvatting die de leden van de COTTON zonder meer onderschrijven.  Het orkest hoedt er zich dan ook voor om een muziekdoos te worden die steeds hetzelfde melodietje herhaalt.
Hoe authentiek en respectvol de beleving van de traditie ook is, toch evolueert de groep mee met de frisse wind die door het muzikale landschap van New Orleans waait. De foto's van hun optreden tijdens de Gentse Feesten kan je hier bekijken. En maak er daarna een swingend weekend van hé!