Over Sinterklaas en Zwarte Piet

Té gek, die 'Zwarte Pieten'-controverse!

En zeggen dat niet meteen van de domste noorderburen juist tegen de 'gekleurde' Sint-Niklaas-helpers zijn...
Of hoe men folklore en traditie poogt af te bouwen... Dit heeft immers NIETS van doen met knechting of slavendom... 

Tijd voor tegenwind uit België dus. Ook wij hebben de 'Sint en zijn Zwarte Pieten' als ONS 'immaterieel erfgoed' te verdedigen! Wil iemand dat eens aan die mensen van de UNESCO 'Diets' maken?

Ten eerste zijn de helpers van de Sint GEEN midden-Afrikaanse medemensen met zwarte huidskleur ('neger' - in de volksmond van de Lage Landen ook aangeduid als 'moor') die eens massaal slachtoffer waren van de Arabische (!) slavenhandel... Blijkbaar de ECHTE reden waarom men hen weg wil van de zijde van de Sint! Dit is wel fout want de oorspronkelijke 'Moren' (verbasterde benaming van de 'Mauri' al van vóór de Romeinse overheersing levend in Numidië - de huidige Magreb - als sinds de 5de eeuw van onze tijdrekening) waren islamitische handelaars en veroveraars in het zuiden van Spanje in de vroege Middeleeuwen - het huidige Andalusië. Dikwijls waren dit strijdende Moslimmonniken verblijvende in versterkte kloosters aan de grens met het Christendom. Berbers en Arabieren uit het noorden van Afrika - een etnische groep medemensen met licht tot zéér donker bruine huidskleur dus...
Spijtig genoeg waren het juist deze Arabieren en Moren (of Morisken van het Spaans: 'Moros' en 'Moriscos') die slavenhandelaars waren - en niet alleen van hun Midden-Afrikaanse medemens maar dikwijls ook van gevangen genomen blanke Christenen... Ten opzichte van de blanke Spaanse Christenen was eenieder van Noord Afrikaanse afstamming een 'Moor'...

Ten tweede is de link met Sint-Nicolaas (bisschop van Myra, Turkije) dus simpel: de traditie wil toch dat na zijn dood zijn relieken per boot vanuit Turkije, geroofd door Italiaanse kooplieden, naar de stad Bari in Italië werden gebracht - vandaar die 'boot'-traditie waarmee de Sint komt?
Vanuit Zuid Italië verspreidde zijn verering - voornamelijk als beschermheilige der schippers - zich over Europa. Vermits Bari toen tot het Spaanse rijk behoorde, kunnen de rovende zeelieden gerust Moren uit Zuid Spanje geweest zijn - piraterij was nu eenmaal hun 'specialiteit' (niet negatief bedoeld - want de Venetianen konden er ook iets van...). De traditie maakte van hen een escorte knechten (niet in de pejoratieve maar in 'statutaire' zin - er kon tenslotte maar één Sint Nicolaas zijn maar wel vele dienaren) van de verering en de rondgang (processie) van de relikwieën van de heilige - voor het gemak aanschouwelijk gemaakt en gepopulariseerd als een figuur van een oude bisschop met lange witte baard. Men moet inzien dat de rovende zeelieden van toen de symbolische voorstelling van de 'Sint' van nu begeleiden als 'fiere Moren' en NIET als 'slaven' en DIE MOREN HEBBEN NU EENMAAL EEN DONKERE HUIDSKLEUR! Waarom moet men dit negatief zien en verloochenen? Of vreest men een mosliminvasie aan de zijde van de Sint?

Zwarte Piet meegaan met zijn tijd? 
Wat dan met die gele gezichten die men voorstelt  (NIET DOEN - dit is discriminatie van onze oosterse volkeren!)? Met blauwe gezichten dan ? (NIET DOEN - discriminatie van de Smurfen!). Roodhuiden dus zeker niet...  En wie heeft er nu half en half gekleurde aanschijn? We kunnen toch onze 'goede Sint' niet zonder helpers laten... dit is mishandeling van senioren!
Waarom niet meteen moord en brand schreeuwen om de het belachelijk maken onze kleine(re) medemens in 'Sneeuwwitje en haar zeven dwergen'? En om het belachelijk maken van alleenstaande oudere vrouwen - als heks in 'Hansje en Grietje'? En van de grote(re) medemens in folkloristische stoeten met lompe reuzen of in de Efteling? En de zwaarlijvige medemens in 'Papier Hier' van hetzelfde pretpark? En terwijl we toch bezig zijn: wég met de 'bedeckten aengezighte' in het nochtans in Nederland zo populaire carnaval - je anders willen voordoen dan je bent: BAH!) 

Tot slot een compromis. NIET de huidskleur moet aangepast worden om het Sinterklaasfeest met zijn tijd te laten meegaan - maar wel het feest een FIERE HISTORISCHE ACHTERGROND geven . Geen 'Schwarzer Peter' of 'zwarte schoorsteenveger' dus - maar ook GEEN afschaffen van '...de blijde intrede van de Sint met zijn Zwarte Pieten'. Maar WEL een naamwijziging in '...de blijde intrede van de Sint samen met de Moren'... Een symbiose van het Christendom en de Islam - meer in overeenstemming met onze nagestreefde integratiemaatschappij! Als DAT niet multicultureel is - HAHAHA!
© Leflamand ake Guido Deseijn

10 opmerkingen:

Suske. zei

Heel mooi geschreven overzicht van de feiten rond de sint en zijn pieten.
Hiervan heb ik weer eens wat opgestoken.

A van de Aa zei

In een woord "Top" !!!!

Lies zei

Knap artikel !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Goed gezegd Lefla, dat de tegenstanders hier maar eens een lesje komen leren.

curieuzeneuzemosterdpot zei

eindelijk eens iemand die nuchter blijft en de waarheid niet naar zijn hand zet. ;-))

leflamand for president! :-))

Albert y Mara fotoblog zei

Uitstekend verwoord en neergezet op papier. Onze COMPLIMENTEN Guido.
Saludos Albert en Mara

pieterbie zei

inderdaad, schitterend idee, zwarte piet als ambassadeur van de multiculturele samenleving.

Natasja zei

haha het wordt weer langzaamaan weer een populair onderwerp, de eerste kruitnoten liggen al weer bijna in de winkel. Nederland is zoekende, is bang, draait met zijn kont alle kanten op. Negerzoenen, worden zoenen, maar blanke vla blijft blanke vla. Een prachtig stukje heb je vorig jaar hierover geschreven. En als de discussie weer gaat beginnen, ga ik jouw stukje delen op Facebook.

thatfullmoonguy zei

Ik loop een beetje achter, maar: YES!!! Ik heb ook steeds het gevoel dat het niet klopt, de argumenten kloppen niet in de discussie. Waarbij Nederlanders hun zaak ook slecht verdedigen omdat ze weer eens niet de feiten kennen.
leflamand for president! :-)) (van België dan, hè. Of moeten we toch samen....?)

Tine de Jong zei

Goed en mooi inhoudelijk geschreven. Nog even en het is weer zover. Het gezelligste feest voor groot en klein,
die hopelijk nu eens zonder haat zal zijn.
Moet nog veel gedichten maken voor me YT films.