woensdag 10 augustus 2016

BLIESBRUCK-REINHEIM - EUROPEES ARCHEOPARK


Tot slot: wat werd door de Limes in de 'Pax Romana' verdedigd?

Daarvoor rijden we terug westwaarts om na een flinke rit Bliesbruck-Reinheim in de Pfalz te bereiken, waar in het recent ontwikkelde Europees Cultuurpark 'Kelten & Romeinen in de Moezel- en Saarstreek' (een belangrijke archeologische site pal op grens tussen Duitsland en Frankrijk) het leven binnen de Limes tracht te visualiseren.
De eerste opgravingen gebeurden er tussen 1806-1879, in 1954 volgde de ontdekking van een Keltisch vorstinnengraf, 1977 zag het begin van een systematisch archeologisch onderzoek in de Romeinse 'vicus' met zijn ambachtelijk kwartier en thermen, en sinds 1987 loopt de opgraving van één der grootste Gallo-Romeinse 'villa rustica' van Duitsland. Dit was in 1989 de aanleiding tot de stichting van een archeologisch park, in 2013 bekroond als Europees INTERREG project voor de bescherming van de vondsten met hedendaagse museumarchitectuur, naast continu archeologisch onderzoek. 
De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken. Maar Photobucket is op dit ogenblik weer aan een onderhoud bezig, moest het jullie niet lukken ze te zien, kom dan later nog eens terug, willen jullie?

Zo zijn we aan het einde van onze vijfdaagse trip met de GVSALM (klik) gekomen. Voor een verslag van de volgende studiereis zullen jullie nog een jaartje moeten wachten hihi. Maar geen nood: jullie hebben onder andere nog de Gentse Feesten of  de ballonmeeting in Eeklo van mij tegoed...