woensdag 12 juli 2017

GVSALM reis 2017: Blérancourt Hospîce d Orphelins Moulin Vert

Een belangrijk monument in Bérancour is het 'Hospice d'Orphelins Bernard Potier' uit1661, het resultaat van conflicten en oorlog: weeskinderen.. Dit was het eerste openbaar tehuis erkend door de Franse koning Lodewijk XIV.
De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

Het tweede item is het is het recent uitgebreid kasteel van Blérancourt (begin 17de-verbouwd 18de eeuw) en werd in 1917 het Musée de la Coöpération Franco-Américaine (Museum van de Frans-Amerikaanse samenwerking) gesticht door de rijke Amerikaanse filantroop Anne Morgan (1873-1952). Vanaf 1917 streden Amerikaanse vrijwilligerstroepen mee op het Europees front met het gekende resultaat... Het hulpcentrum dat zij er had ingericht werd volledig gefinancierd met haar eigen fortuin. In de lente van 1918 moest zij met haar medewerkers en de slachtoffers die zij er verzorgde, voor de oprukkende Duitsers vluchten naar Parijs. Na het einde van de oorlog keerde iedereen terug naar Blérancourt om de schade te herstellen en bij te dragen tot de wederopbouw in de streek van de Aisne. In 1924 tenslotte stichtte Morgan er het huidig museum dat algauw te klein werd voor haar taak.
De resultaten van het archeologisch onderzoek 2003-2005 (ontdekking funderingen middeleeuwse rondburcht) voorafgaand aan de nieuwbouw zullen worden gevisualiseerd in de uitbreiding en renovatie van 2006-2016 n.o.v. architecten Yves Lion en Alan Lewitt (zie foto’s hieronder).