donderdag 2 augustus 2018

26. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 5 WENTWORTH WOODHOUSE


Zie je dit? Deze mooie naakte 'interieurverzorger' legt nog de laatste hand aan een grote poetsbeurt zodat we tijdens onze studiereis een proper kasteel kunnen bezoeken hihi.

Wentworth Woodhouse, als één van de grootste private paleizen van Europa is het "Versailles van het Noorden" is  samengesteld uit twee volledig verschillende architectuurstijlen en gebouwd in opdracht van de eerste markies van Rockingham tussen 1723 en 1750. Met een westgevel in barokstijl en een oostfront in Palladiaanse stijl is deze laatste tuingevel dubbel zo breed als deze van het Buckingham Palace. Wentworth Woodhouse (decor voor menige Engelse kostuumfilm of historische TV-serie) behoorde ooit toe aan de adellijke Fitzwilliam dynastie, grootgrondbezitters en eigenaar van een koolmijnen-imperium.

De restauratie en het herstel van het vroegere jachtslot en -domein, na de Tweede Wereldoorlog tot "aan de achterdeur" geëxploiteerd als genationaliseerde open lucht koolmijn (reden waarom de gevels zo vervuild zijn en het gebouw verzakkingen vertoont), zou £47 miljoen kosten wat tot het failliet van de familie leidde en tot de openbare verkoop van het oorspronkelijk meubilair en van het paleis voor £7 miljoen.
Een slechts in 2017 opgestart renovatieproject door de daartoe gestichte Wentworth Woodhouse Preservation Trust" die het geheel nu overgenomen heeft zal in fasen de restauratie uitvoeren en een deel van het oorspronkelijk meubilair terugkopen met steun van de "National Trust".

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

De foto hierboven werd op mijn Facebookpagina (klik) geweerd, begrijpe wie het begrijpen kan...