dinsdag 5 juni 2018

10. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 2 LONGTON


LONGTON  (STOKE-ON-TRENT) LONGTON  (STOKE-ON-TRENT):
GLADSTONE POTTENBAKKERSMUSEUM 

Tijdens de tweede dag van onze studiereis met de GVSALM (klik) en Lefla (klik) als gids beleefden we ook een korte verkenning van de laatste typische 'kilns'- de conische keramiek- en porseleinovens rond het Gladstone & Roslyn Pottery (klik). 
Dit museum nabij Stoke-on-Trent met de nu gerestaureerde getuigen van één der beruchtste en omvangrijkste industriële landschappen van Engeland en erfgenaam van wereldberoemde merken zoals Etruria of Wedgewood is zeker een bezoek waard. Hier werden ook de meeste decoratieve Victoriaanse vloertegels vervaardigd o.a. de neogotische tegels van Pugin's Saint Gilis kerk die hier later aan bod komt.

Rond 1900 domineerden méér dan 4000 cokes gestookte 'bottle kilns' (flesvormige ovens) het vervuilde industrieel stadslandschap rond Stoke-on-Trent  (Staffordshire). In de jaren 1950 was dit aantal gehalveerd, en vandaag blijven daarvan als gevolg van Thatchers' "Clean Air Act" nog slechts  47 over die als monument beschermd zijn. Geen twee van dergelijke ovens zijn identiek en de grootste concentratie daarvan bevindt zich rond Longton waarvan de oudste terug gaan tot het einde van de 18de eeuw.  

De foto's van het exterieur kunnen jullie hier (klik) bekijken, het interieur komt in een volgend logje aan bod. En voor daarna een heel fijne week gewenst!