donderdag 19 juli 2018

24. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 4 BUXTON

Nu in Gent de gezellige boel nog volop aan de gang is tijdens de Gentse Feesten (klik) en wij daar veel foto's schieten die ik jullie later wel zal tonen, gaan we nog even door met onze studiereis van de GVSALM  (klik) door Guido alias Leflamand (klik) georganiseerd en geleid.

Buxton’s geschiedenis gaat terug tot de brons- en ijzertijd en de Romeinse periode als "Aquae Arnemetiae", toen er zoals in Bath natuurlijke warm water bronnen werden hergebruikt. 

Het oudste gebouw was de "Old Hall" van George Talbot graaf van Shrewsbury uit 1550 nadien in gebruik genomen door Mary, koningin van Schotland, tijdens haar gevangenschap eind 16de eeuw in het nabije Chatsworth.. Zowel in het 18de Georgiaans  "Crescent" uit 1780 n.o.v. arch. John Carr voor William Cavendish,  hertog van Devonshire, als in het 19de Victoriaans tijdperk Palace hotel uit 1868, de Dôme uit 1880 en de opera uit 1903 had men de visie om dit waardevolle kuuroord te ontwikkelen en deze erfenis is het prachtig stadsgezicht dat we er vandaag aantreffen. 

Het architecturaal juweel van de 'Pavilion Gardens' is ontworpen door sir Joseph Paxton (die van het beroemde Cristal Palace op de Londense Expo 1851) en zijn leerling Edward Milner.
De voornaamste 18de en 19de-eeuwse gebouwen werden gerestaureerd in 2016.

Voor we een geleid bezoek aan de stad kregen namen we de middagpauze in het unieke universitaire 'Dôme Restaurant', de 18de-eeuwse voormalige grafelijke ronde stallingen met in 1880 toegevoegde koepel.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.