Wat drijft de mens in zijn grenzeloze drang en zoektocht naar kennis? Misschien koesteren we de hoop dat verdere ontwikkeling van kennis ons controle en vat zal geven op de werkelijkheid, op ons mens zijn, onze toekomst... misschien zelfs op geluk. Een hoop die leidt tot zelfbegoocheling aangezien wetenschapsbeoefening geen rechtlijnige vooruitgang bewerkstelligt noch tot doel heeft.
In de huidige samenleving worden we steeds vaker geconfronteerd met de resultaten van onze eigen kenniscreatie. Ironisch genoeg lijkt deze samenleving voor velen net chaotischer en minder bevattelijk dan ooit. We zijn niet klaar voor bepaalde keuzes en dilemma’s die ons voorgeschoteld worden; mag je bijvoorbeeld aan embryoselectie doen op basis van toekomstige uiterlijke kenmerken van je kind? De zich steeds verder ontwikkelende digitalisering en robotisering lijken ons soms te vervreemden van de realiteit die we nochtans zelf creëren. In een schijnbaar contradictorische ontwikkeling grijpen we terug naar de natuur als inspiratiebron (biomimetica) om onze artificiële bouwplannen te verbeteren en perfectioneren.
Het Gents Universiteitsmuseum gaat over bovenvermelde thema’s in dialoog met de tijdelijke tentoonstelling ‘Hello, Robot’ in het Design museum (klik) van Gent. ‘Take Control - Lose Control’ legt de focus op een lokaal Gents verhaal over onderzoek naar robotica, digitalisering, design en biomimetica. Er wordt ingezoomd op een aantal ethische vraagstukken omtrent de maakbaarheid van de mens alsook op de kenniscreatie die leidt tot automatisering.
De foto's zijn hier (klik) en hier (klik) te bekijken. En voor daarna: een heel fijn weekend allemaal!