maandag 7 januari 2019

Dudzele

Zoals hier (klik) beloofd toon ik jullie in de volgende logjes de foto's van de trips die we tijdens de voorbije, zonnige zomer namen.

En we beginnen daarmee in Dudzele (klik), een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en sinds 1 januari 1971 een deelgemeente van de provinciehoofdstad Brugge.
Het is waarschijnlijk omstreeks de 9e eeuw ontstaan als woonterp. Dudzele is één der oudste bewoonde kernen ten noorden van Brugge. De oudste schriftelijke vermelding als Dudazela is van 1089. Vanaf 1109 tot aan de Franse tijd was de parochie afhankelijk van de Sint-Donaaskathedraal te Brugge, voordien was ze afhankelijk van de Abdij van Corbie.

In de 10e en 11e eeuw ontstonden ook omwalde boerderijen. Midden de 11e eeuw werd er een kerkje gesticht. Begin 12e eeuw was Dudzele voldoende tegen overstromingen beveiligd. Omstreeks 1150 splitste Koolkerke zich van de parochie af, en in de 1e helft van de 13e eeuw werd een hulpkerkje opgericht waaruit de parochie van Ramskapelle zou voortkomen. Ook kwam in de 13e eeuw de baksteenindustrie tot bloei.

De opnames die we er namen kan je hier (klik) bekijken. Pretiige week allemaal!