donderdag 13 september 2018

Those Metal Boys With Their Metal Toys

Those Metal Boys with their Metal Toys (klik) is een string band die zich sinds jaar en dag, zeg maar vanaf 1977, verdiept heeft in muziekgenres die vandaag nog zelden enige aandacht krijgen in diverse media. De verkeerde associatie die men al te gauw maakt is het verderfelijke begrip nostalgie. Kan men terug verlangen naar een tijd die men zelf niet eens meegemaakt heeft? Nee dus. Hun interesse gaat uit naar mooie muziek en toevallig heeft men vroeger heel wat prachtige composities gemaakt en songs geschreven die heden onterecht buiten de interessesfeer van de op commercie afgestemde media vallen.
Al meer dan 25 jaar grasduinen ze in de archieven van blues, jazz en swing van de eerste helft van de twintigste eeuw. Een onuitputtelijke bron die garant staat voor verrassende songs en de basis vormt voor het meeste wat er heden ten dage nog steeds aan “populaire” muziek wordt gemaakt.

Het 'metal'-gedeelte van de naam slaat op de metal-body gitaren die centraal staan in de groep. 
Het zijn National Steel's en dobro’s, zowel gewone als tenor en hawaïaanse gitaren en enkele komen origineel uit de jaren dertig, de periode waarin ze werden ontwikkeld en hoofdzakelijk gebruikt. Naast deze instrumenten, die de groep hun originele kleur geven, zorgen viool, trompet en contrabas voor een hecht geheel.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.