dinsdag 22 mei 2012

Château des Moines


Berzé-la-Ville ligt in het heuvelachtige land van de Mâconnais. In het dorpje staat het door Hugo van Cluny gestichte Château des Moines, een buitenhuis voor nieuwe monniken. Deze priorij uit de 11de-12de eeuw bezit unieke fresco’s met Byzantijnse invloed (o.a. uit een 4 meter hoge Christus gekleed in een purperen gewaad, de beschermheilige van de boeren Saint-Blasius en de beschermheilige van de wijnboeren Saint-Vincent) die een impressie geven hoe het interieur van de verdwenen abdijkerk van Cluny er ooit heeft uitgezien. Ze werden pas eind 19de eeuw 'her'ontdekt door de boer die het gebouw als schuur gebruikte. Er mocht niet gefotografeerd worden, maar een fotograaGje zoals ik kan nu eenmaal haar klikvingertje niet in bedwang houden... dus hier (klik) toch enkele slinks genomen, illegale foto's *wink, big smile*.
Bedankt lieve webbies voor jullie al even lieve wensen, ik mag nu écht drie maand op vakantie van mijn arts. En als het nu ook nog zomers wil worden, is het helemaal goed...    Fijne dinsdag allemaal!

PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden. Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.