zaterdag 18 augustus 2018

Rondleiding in het Belfort met de Torenwachter: 2de verdieping

Vandaag stijgen we de steile trap van het Gentse Belfort verder op naar de tweede verdieping met onze torenwachter Willem Obrecht alias Dany (klik). 
Ondertussen geef ik jullie ook wat wetenswaardigheden mee.

In het  Belfort bevindt zich een beiaard die bestaat uit 54 klokken met een totaalgewicht van ongeveer 30 ton. Daarmee behoort ze tot de zwaarste beiaarden van België.

In 1659 begon de bekende klokkengieter Pierre Hemony aan de bouw van een nieuwe beiaard voor het Gentse belfort. Hij heeft hiervoor de oorspronkelijke "Klokke Roeland" uit 1314 omgesmolten. Met dit metaal werd een deel van de nieuwe beiaard en een nieuwe triomfklok gegoten. De triomfklok kreeg de naam: Grote Triumphante (de huidige Roeland) en hangt nu in de betonnen klokkenstoel naast de Stadshal aan het Emile Braunplein. Op de plaats waar vroeger de "Grote Triumphante" hing, hangt nu Klokke Roeland - ook wel genoemd naar de gieter de "Michielsklok", om verwarring met de klok uit 1314 te vermijden - uit 1948. Deze luidklok heeft een gewicht van 6,7 ton en maakt dankzij verschillende hamers ook deel uit van de beiaard.

De foto's die wij er maakten kan je hier (klik) bekijken. Fijn weekend allemaal!