vrijdag 18 oktober 2013

Open Monumentendag 2013 Ex-Jezuitencollege


De Universiteit van Gent heeft in dit voormalig Jezuïetenklooster een afdeling ondergebracht waar we tijdens de Open Monumentendag een kijkje mochten nemen, klik maar hier.  Even 'n korte toelichting:
De Emile Braunschool, Voldersstraat 3, is tussen 1606 en 1666 opgetrokken als jezuïetenklooster. Na opheffing van de orde in 1773 werd ze gebruikt door de Raad van Vlaanderen als rechtbank en school. In 1999 is de Universiteit van Gent er eigenaar van geworden. In 2010 kreeg gerestaureerd complex de Monumentenprijs.
Met de restauratie van de Braunschool keerde de UGent terug naar het voormalige Jezuïetencollege waar na haar oprichting in 1817 de eerste lessen werden gedoceerd. Het college in de Voldersstraat werd rond 1660 gebouwd en is later vernoemd naar een voormalig burgemeester van Gent. Het gebouw werd door het architectenbureau Van Acker & Partners gerestaureerd die het via een nieuwbouw aansloten op de  gebouwen van de faculteit Rechtsgeleerdheid in de Universiteitsstraat.
De verschillende vleugels van de Emile Braunschool huisvesten de facultaire raadzaal en enkele vakgroepen van de faculteit Rechtsgeleerdheid. De facultaire bibliotheek werd uitgebreid in de zuidvleugel, waar ook het originele sierplafond terug werd geplaatst. In het verbindingsgebouw zijn enkele via de restauratie ontdekte fresco’s te bewonderen.
Ziezo... als ik niet voor jullie dagelijks streepje cultuur zorg, dan weet ik het niet meer *wiink, big smile*.