dinsdag 16 juni 2015

Gedenkdag in Gontrode


De voormalige Duitse zeppelin-basis en nadien vliegveld van Gontrode werd omgebouwd tot een toeristische site in een groen kader dat waardevol cultureel erfgoed terug op de kaart zet. Op het uitgestrekte terrein van de Lembergse kouter blijven vandaag slechts twee bunkers over. Ze zijn stille getuigen van de ooit indrukwekkende aanwezigheid van de Duitse bezetter. Eén WO 1 bunker is gerestaureerd en op het dak daarvan vertelt een oriëntatietafel het verhaal van het vliegveld. Tekst- en beeldmateriaal en een plattegrond lichten de omvang van de site toe. De site is vrij te bezoeken (Melle-Gontrode Scheldeweg - betonbaantje tussen nrs 55 en 57).

Deze toeristische attractie werd op 7 juni ll. plechtig ingesproken door de schepen van cultuur van de gemeente Melle De Vis, en de voorzitter van de plaatselijke erfgoed-cel Vrijens, en onthuld door mevrouw François, echtgenote van gouverneur Briers van de Provincie Oost-Vlaanderen, in aanwezigheid van de nabestaanden van de betrokkenen bij de zeppelin-ramp van 7 juni 1915.

Daarmee sluiten we deze wel heel aangrijpende gedenkdag af, voor de foto's hier klikken. Ook AVS, de plaatselijke televisiezender én de Vlaamse VRT kwamen er op af en deden er verslag (klik) van. En morgen staat hier iets helemaal anders webbies, kwestie van de moraal wat op te krikken!