zondag 21 januari 2018

Zondag: bij-tank-dag

Na de ondertekening van de wapenstilstand met Rusland in december 1917 werden de Duitse troepen begin 1918 overgeplaatst naar het Westfront waar de Duitse legerleiding voor maart een groot lenteoffensief begon voor te bereiden - de beruchte "Kaiserschlacht" of "Operation Michael"...


Een voorbeeld van een miniatuur "Beutepantser" die als kinderspeelgoed zijn weg vond naar een Duitse kinderkamer...

Aanvullend bij de zogenaamde. "Beutepanzer" (op de Geallieerden buit gemaakte Engelse Mark tanks 'aangepast' met Duitse camouflagekleuren) konden de Duitsers uiteindelijk - maar véél  te laat - ook door henzelf ontwikkelde tanks naar het front sturen: de beruchte "Sturmpanzerwagen A7V" - een rijdend fort groter, zwaarder en sneller dan de Britse en Franse tanks. 
Hij leek sterk op een verbeterde versie van het Britse prototype uit 1915 van de legendarische maar nooit in productie gebrachte "Little Willy" - resultaat van spionage? 
De Geallieerden zouden er mee worden geconfronteerd op de eerste tank-tegen-tank slag ooit (17 april 1918 nabij Villers-Bretonneux). Gelukkig konden de Britten toen hun snelle "Whippet" tanks het slagveld opsturen waardoor het gevecht tegen de logge A7V tanks in het voordeel van de Geallieerden kon beslecht. Zij werden snel uitgeschakeld en er was geen reserve - er zijn er maar een 20-tal van geproduceerd...
Enkel in Australië is nog een exemplaar van deze merkwaardige tank bewaard: de A7V "Mephisto" veroverd door de Australische troepen op 24 april 1918 bij Villers-Bretonneux (Queensland Museum, Brisbane). Een wetenschappelijke replica van de A7V "Wotan" staat in het Pantser Museum nabij Munster (BRD).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

Ook al had de Duitse bevolking nauwelijks kennis van het uitzicht van hun eigen ontwikkelde tanks - toch werden miniatuurversies van fantasietanks als kinderspeelgoed op de markt gebracht.