dinsdag 29 mei 2012

MuséoParc Alésia


Het dorpje Alise-Sainte-Reine is een oase van rust in het heuvelachtige landschap van de Bourgogne. Je kunt je haast niet voorstellen dat Caesar op deze plek meer dan 2000 jaar geleden met zijn troepen een overwinning behaalde op de Galliërs. Maar hij kwam, zag en overwon en heel Gallië werd vanaf dat moment onderdeel van het Romeinse Rijk. Een tip voor liefhebbers van geschiedenis: in het nieuwe MuséoParc, opvolger van het in 2005 opgedoekte Archéodrôme de Bourgogne, worden de  ‘roots’ van Frankrijk op een knappe manier uitgelegd in de prachtige hedendaagse architectuur van Bernard Tschumi, architect van het Acropolismuseum in Athene en het Parc de la Villette te Parijs. Het enorme ronde gebouw is de reconstructie op ware grootte van een Romeins legerkamp en ligt midden in het gebied waar de strijd om Alésia heeft plaatsgevonden.
Binnen ontdek je stap voor stap alles over het leven van de oude Galliërs. Met behulp van workshops voor kinderen, maquettes, films en diorama’s raak je steeds meer doordrongen van de magie van deze plek. Je krijgt een goed beeld van hoe de Galliërs leefden en wat er allemaal veranderde in de Gallo-Romeinse tijd.
Hopelijk komt iedereen vandaag weer piepen, na het heerlijk lang, zonnig weekend waarop iedereen precies met geen stokken naar binnen te krijgen was, laat staan op het internet *wink, big smile*... want persoonlijk vind ik Alésia (klik) de kers op de taart van onze studiereis!

PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden.
Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.