zaterdag 17 december 2011

Berlijn: Potsdam observatorium


Het regent, het stormt... hét weertje om binnen aan de foto's te werken. We gaan dus weer verder met de serietjes over Berlijn. Vandaag: het Observatorium in Potsdam (klik). Een woordje uitleg misschien?
In het midden van de 19de eeuw ontwikkelden Gustav Robert Kirchhoff en Robert Bunsen een methode voor het verkrijgen van informatie over de fysieke parameters en chemische abundanties van sterren door de spectrale analyse van hun licht. Voor het bovenstaande Astrophysical Observatorium Potsdam (klik) werd een heuvel ten zuiden van Potsdam gekozen, de Telegrafenberg waar van 1832 tot 1848 een verbindingsstation voor het verzenden van militaire informatie van Berlijn naar Koblenz stond. Het bouwen ervan begon in 1876, het hoofdgebouw met uitrusting was voltooid in 1879. Het is en blijft een imposant site met merkwaardige baksteenarchitectuur. En surprise, surprise: hier staat ook de wereldberoemde Einsteintoren waarover morgen meer... Tja, ik hou jullie nu eenmaal graag aan het (telegraaf)lijntje hé *wink, big smile* maar begin alvast met er een fonkelend weekend van te maken lieve webbies!

BERLIJN IN BEELD:
Tip: wie wil weten waar de opnames zijn genomen klikt rechtsboven in de slideshow op 'back', dan kom je  vanzelf bij de thumbnails terecht mét de gewenste informatie. En de link naar het uitgetikte programma vind je rechts bij de pagina's. Naar hier terug keren kan dan via 'startpagina'.