donderdag 17 mei 2012

Buffon


De Grande Forge de Buffon is een uniek industriële erfgoedsite, één der mijlpalen van de Industriële Revolutie in Frankrijk en de opvolger van de domaniaal metaalverwerkende bedrijvigheid van de abdij van Fontenay in de middeleeuwen. Gelegen tussen de Brenne en het kanaal van Bourgondië werd hier in het pré-stoomtijdperk door de aanwezigheid van deze waterlopen zowel energie als transport aangeboden. Dit metallurgisch modelbedrijf (hoogoven, ‘maka’ of smidshamer aangedreven door een watermolen, smederij), nu een historisch monument, werd in 1768 gebouwd door Georges-Louis Leclerc graaf van Buffon (1707-1788), de befaamde bioloog en geoloog van Louis XIV, om er te experimenteren met mineralen. En ook daar (klik) maakte mijn klikvingertje overuren! *wink, big smile*
Fijne donderdag allemaal. Zelf breng ik die bij mijn zussie en haar bende door, dus voor mij zal het wel lukken om er een feestelijke dag van te maken en hopelijk lukt het jullie ook!

PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden.
Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.