woensdag 23 september 2015

Parijs: Quartier Saint Vincent de Paul + Gare du Nord


Het Quartier Saint-Vincent-de-Paul is genoemd naar Vincent de Paul die op hete Hof Saint-Lazare de orde onderbracht welke hij had gesticht. 
Het eerste station 'Paris-Nord' (Parijs-Noord) werd gebouwd in opdracht van de Chemin de Fer du Nord. Het werd op 14 juni 1846 geopend, tegelijk met de ingebruikname van de spoorlijn Parijs–Amiens–Rijsel van deze spoorwegmaatschappij. Al snel bleek het station te klein. Het werd in 1860 gesloopt om ruimte te maken voor het huidige station. De originele voorgevel werd verplaatst naar het station Lille Flandres in Rijsel.
Aan het nieuwe station, een ontwerp van architect Jacques Hittorff, werd gebouwd tussen mei 1861 en december 1865, maar het station werd al geopend in 1864. De rijkelijk geornamenteerde façade werd ontworpen rond een triomfboog met 23 standbeelden voor alle 23 steden die de Chemin de Fer du Nord bediende. De negen grootste standbeelden stellen de internationale bestemmingen voor ((Parijs), Londen, Wenen, Berlijn, Keulen, Brussel, Warschau, Amsterdam en Frankfurt, de meer bescheiden standbeelden staan voor de nationale bestemmingen.
Ook het nieuwe station bleek al snel te klein. Nadat in 1884 al vijf extra sporen waren toegevoegd, werd in 1889 het interieur geheel vernieuwd en werd aan de oostzijde een deel aangebouwd voor de lijnen naar Parijse voorsteden. 
Tussen de jaren dertig en zestig werd het station verder uitgebreid.
Vanaf 1906 beschikt het station over metrostation Gare du Nord. Aanvankelijk alleen voor lijn 4 naar het zuiden van Parijs, en vanaf 1908 ook voor lijn 5 die een verbinding geeft met Gare de l'Est en Gare de Lyon. Metrostation La Chapelle van lijn 2 is door een ondergrondse tunnel met het station verbonden. Er is ook een ondergrondse verbinding met station Magenta van de RER E. Verder is in de toekomst nog een ondergrondse verbinding met het nabijgelegen Gare de l'Est voorzien.
Een reportage van het kwartier en het station kan je hier bekijken.

En in dit station kwamen we 's morgens toe met de Thalys en vertrokken er 's avonds terug mee naar huis. Maar wees gerust jongens en meisjes, over de uitstap ben ik nog niet uitgepraat, we moeten samen nog het hele Musée des Arts et Métiers gaan bekijken...