dinsdag 13 december 2016

Het Gents Socialistisch model 2016: de wandeling

Met Curieus Zomergem gingen we op zoek naar de wortels van het Gents Socialistisch model zoals ik hier (klik) al schreef.
Wat is het unieke van le modèle Gantois
Plaatsen en thema’s die aan bod kwamen: Waarom Feestlokaal Vooruit (eerste paleis)? - Volksverheffing - Dagblad Vooruit - Drukkerij Het Licht - Beeldhouwer Jozef Cantré - Standbeeld Edward Anseele, de vader van het Gentse model, le modèle Gantois - Lieven Bauwens, de promotor van het kapitalisme in Gent, hij maakt van Gent “het Manchester van het Europese vasteland - Bezoek aan het tweede “socialistische paleis”  -  De Calvinistische Stadsstaat - Katoenoproer van 1839 - Emile Moyson - De stadsstaat van Jacob Van Artevelde - “Ons Huis” op de Vrijdagsmarkt (derde paleis) - de eerste industriële vakverenigingen met namen als 'Broederlijke Maatschappij der Wevers' en 'Maatschappij der Noodlijdende Spinners'- In 1873 de coöperatieve bakkerij 'De Vrije Bakkers'. 
Al deze onderwerpen zullen jullie in de foto's (klik) zien voorbijkomen, die welke Leflamand nam staan het laatste. Fijne nieuwe week allemaal!