dinsdag 31 juli 2018

25. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 4 MANCHESTER

We komen tijdens de volgende logjes nog even terug op onze studiereis met de GVSALM (klik) en Guido alias Leflamand (klik) als gids.

Manchester staat bekend als de oudste en nog steeds één der grootste industriesteden van de wereld en leider in productie en handel: een "boomtown" eind 18de eeuw en opnieuw een "boomtown" vandaag...  Manchester, in de 18de eeuw slechts een middelmatig marktstadje, lag aan de basis van de Industriële Revolutie. Bij de introductie van de stoommachine verschoof de textielproductie naar de buitenwijken ten zuiden van en noordwaarts naar Ancoats Urban Village.

Manchester kent vandaag zo'n expansie dat er voor het bezoek tijdens onze studiereis een keuze moest gemaakt worden tussen voor deze groei verhelderende stadsdelen - dus werd het Castlefield. Op dit site van het Romeins castellum en van het eerste spoorwegstation ter wereld uit 1830 namen we een duik terug in de tijd onder de moderne stad door via de trekweg van het Rochdale Kanaal uit 1776 en Ancoats, ontstaan tussen 1790 en 1815. Het is de wieg van de 'Dark Satanic Milles', de over de ganse wereld beruchte Manchesteriaanse katoenspinnerijen, een stadsdeel dat in de laatste jaren een geslaagd reconversie programma kent dat bewijst hoe extreme restauratie en reconversie van industriële gebouwen en hedendaagse architectuur perfect samengaan... 

De foto's die ik er maakte kan je hier (klik) bekijken en daarna een heel fijne week gewenst allemaal!