dinsdag 30 juni 2015

Chateu de Boussu


Het archeologische kasteelpark en de restauratie van de ruïne van dit destijds uitzonderlijke, maar vandaag bijna volledig verdwenen renaissancepaleis staat ter gelegenheid van 'Mons 2015' extra in de kijker. De oorspronkelijke impressionante vierkante constructie in Italiaanse renaissancestijl, was een ontwerp van de belangrijke Montoise, renaissance-beeldhouwer en -architect Jacques Du Broeucq, die ook instond voor de stoffering van de Sint Waudru van Mons.

De geschiedenis van dit 16de eeuwse kasteel is in hoofdzaak verbonden met een illuster personage, de eerste graaf van Boussu, Jean V d'Alsace de Hénnin-Liétard, ridder van het Gulden Vlies en vertrouweling van Keizer Karel V, en echtgenoot van Anne de Bourgogne, achter-kleindochter van Filips de Goede. De bouw begon in 1539, toen "...la plus belle demeure qu'on puisse voir en tous les Pays-Bas...", maar werd na de voltooiing al gedeeltelijk door brand verwoest.
Enkel het Chätelet heeft vernielingen nadien en verwaarlozing in latere eeuwen overleefd, en is nu gedeeltelijk archeologisch gerestaureerd en ingericht als 'Centre d'Interprétation' en museum. 

Aansluitend brachten we ook een kort bezoek aan de Chapelle des Seigneurs, grafkapel van de graven van Boussu met de mooiste renaissance-mausolea van België, recent gerestaureerde onbekende meesterwerken uit atelier van beeldhouwer Jacques Du Broeucq.
Van dit alles kunnen jullie hier een fotoverslag vinden.