dinsdag 27 september 2016

Oostende Oost oever

Tegenover het toeristisch Oostende, aan de overkant van de havengeul, ligt een verborgen schat. Met nochtans opvallende bouwwerken als de vuurtoren "Lange Nelle", het Fort Napoleon, de vismijn en het oosterstaketsel waren de interessante duinterreinen in de buurt grotendeels ongekend.

De Oosteroever is het stadsgedeelte tussen de havenmond, de Spuikom en een duinengordel en omvat havengebied, duinlandschap en veel mooie vergezichten.

Hier kan je onder andere de vuurtoren, in de volksmond gekend als "Lange Nelle" bewonderen, de vierde vuurtoren in de geschiedenis van Oostende en de derde op die locatie. Hij is 65 meter hoog, telt 324 treden en leidt sinds 1949 de vissers veilig de haven binnen. 

Of nog de Halve Maan die zijn naam dankt aan zijn vorm van een halve cirkel. 
De militaire constructies van de Halve Maan zijn de enige nog bewaarde Flaksite in België. De voormalige militaire site omvat een commandobunker, drie zware Flakbunkers (luchtafweergeschut), een flankeringskazemat en verscheidene andere bouwwerken.  
De batterijen Hundius en De Halve Maan zijn unieke en goed bewaarde onderdelen van de Duitse kustverdediging Atlantikwall, uit 1942-1944.

Er is daar natuurlijk nog veel meer te zien... Het gezamenlijk album van Lefla en mij kan je hier (klik) bekijken. Fijne nieuwe week allemaal!