zondag 17 januari 2016

Zondag: bij-tank-dag

Tanks waren nog vóór het einde van de Eerste Wereldoorlog gegeerd als motief voor decoratief souvenirporselein - zgn. “china crest porcelain” dikwijls met wapenschilden van diverse Engelse steden. Ook op porseleinen vredes- of memorie-bekers (“commemorative mugs”) vooral vervaardigd in de pottenbakkerijen rond Stoke-on-Trent kwamen tankmotiefjes voor, meestal op de ‘achterzijde’. De ‘voorzijde’ toonde opulente decoraties in de vorm van lauwerkransen ter herinnering aan het einde van de oorlog: “The Great Alliance of Nations on behalf of Liberty, Justice & Civilisation - The Triumph of Right over Might A.D 1918”, of ter ere van de Engelse militaire bevelhebbers Haig en Beatty: “For Freedom, Honour and Peace 1919”. Zij zijn tegenwoordig zeer gezocht en elk WW 1 museum dat zichzelf respecteert heeft er minstens één in zijn verzameling...
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

UPDATE: sorry webbies ik heb mijn pols gebroken en zal waarschijnlijk de volgende dagen niet op het web verschijnen. Tot later!

UPDATE 2 GerdaYD is een der eerste 'thuisslachtoffers' van de huidige koudeprik alhier... uitgegleden op een ijzel laag van ons houten terras - is een gecompliceerde breuk van rechter onderarm eerder dan van de pols: ze zal onbepaalde tijd uit de circulatie zijn en niet op de pc kunnen... en ook geen nieuw log dus... (Leflamand)