zondag 18 juni 2017

Zondag: bij-tank-dag

Belangrijk nieuws uit het “Memorial Museum Passchendaele 1917” (Zonnebeke)...

Nu eind juni wordt de laatste hand gelegd aan een primeur: de eerste (voorlopige) openstelling van een zeldzame archeologische vondst naast de aanpalende kerk van Zonnebeke: de “Church Dug-out”. Onder het bekende herdenkingsmuseum was al eerder een replica van een dergelijke onderaardse schuilplaats gereconstrueerd in de kelderruimtes - maar nu is recent bij toeval een échte tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Engelsen aangelegde “dug-out” ontdekt waarvan niemand het bestaan vermoedde! 
Deze is door archeologen opgegraven, uitgeruimd, volledig onderzocht, voorlopig gerestaureerd en voor bezoekers toegankelijk gemaakt. 
Iedereen kan zich nu ervan vergewissen hoe hard en claustrofobisch het verblijf in zo’n schuilplaats tijdens de Groote Oorlog was...

Hierboven de schuilplaats tijdens de archeologische opgraving (foto Church Dug-Out) en hieronder de bestaande reconstructie in het museum (foto Replica Museum).


Zie voor meer nieuws het filmpje (klik).
Tickets zijn hier (klik) maar wie geïnteresseerd is moet zich haasten: deze bezienswaardigheid is maar (beperkt) open voor het publiek tussen 31 juli en 10 november 2017, daarna gaat het weer tijdelijk dicht voor een langere finale restauratie...