zondag 2 december 2018

Lichtlijn in Heist

De Lage vuurtoren van Heist is een Belgische vuurtoren waarvan het licht gedoofd is. De stad Brugge zocht na het verzanden van het Zwin als waterweg een andere uitweg naar zee, en vond die aan het begin van de 20ste eeuw met de zeehaven Zeebrugge. De vaargeul naar deze haven werd Pas van ’t Zand genoemd en werd uitgediept. Om deze vaarweg te bebakenen lieten twee ingenieurs-aannemers twee vuurtorens bouwen. Een van deze twee vuurtorens was de Lage vuurtoren die gebouwd werd tussen 1905 en 1907. Samen met de Hoge vuurtoren vormde deze een lichtlijn voor schepen die de haven van Zeebrugge wilden binnenvaren. De lichtlijn was zichtbaar voor schepen die de goede koers van 136 graden hadden, zodat de lichtbundels van het laag geleidelicht en het hoog geleidelicht zich op één lijn bevonden. Door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge verloor de vuurtoren zijn functie en werd het licht gedoofd.

De vuurtoren staat op het einde van de Zeedijk (weliswaar op grondgebied Brugge- Zeebrugge) naast een werkzame (hogere) lichtopstand en in de schaduw van de zeedijk bebouwing. 
Hij staat tegenwoordig naast de Lichtopstand Zeebrugge Haven Hoog die samen met Lichtopstand Zeebrugge Haven Laag een nieuwe lichtlijn vormt.

De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.