zondag 29 januari 2012

Berlijn 43: Alte Jakobstrasse & Einde

De Alte Jakobstrasse was tijdens de Duitse Weimar Republiek één der hoofdassen van het Berlijnse dagblad-, drukkerij- en uitgeverijkwartier (o.a. de Pruisische drukkerij - de huidige Bondsdrukkerij, en het vroegere Pruisische Patentbureau waren er gevestigd). Tijdens WO2 werd de omgeving van deze eeuwenoude verbindingsweg nagenoeg volledig plat gebombardeerd en bleef, tot Oost Berlijn behorend, nadien door de nabijheid van de fameuze ‘Muur’ grotendeels braak liggen. Slechts sinds de IBA 1987 is ook de omgeving ervan aan een revival toe, bv. sinds de vestiging van het nieuwe Joods museum en het belangrijke Landesmuseum für Moderne Kunst, Fotografie und Architektur (2004, Berlijnse kunst tussen de beide wereldoorlogen). Sindsdien wordt hier één van de belangrijkste stedelijke woon- en KMO-zones van Berlijn met schitterende hedendaagse architectuur ontwikkeld. 
En dit mooi stukje Berlijn was meteen ook het einde van ons zesdaags tripje, hier (klik) dus mijn laatste serietje foto's van deze stad die een onuitwisbare indruk op mij maakte... tot de volgende keer!

BERLIJN IN BEELD:
Tip: wie wil weten waar de opnames zijn genomen klikt rechtsboven in de slideshow op 'back', dan kom je  vanzelf bij de thumbnails terecht mét de gewenste informatie. En de link naar het uitgetikte programma vind je rechts bij de pagina's. Naar hier terug keren kan dan via 'startpagina'.