zaterdag 31 december 2016

Oudejaar

Straks een super fijne overgang naar het nieuwe jaar gewenst allemaal en bedenk:
Een optimist blijft op oudejaarsavond op om het nieuwe jaar te ervaren. Een pessimist blijft op om er zeker van te zijn dat het oude jaar vertrekt (Bill Vaughn) *wink, big smile*.

donderdag 29 december 2016

Een goede raad...én daad!

Nu het echt stilaan begint te winteren mag je de vogeltjes niet vergeten hé webbies, zij kunnen niet zoals wij even naar de winkel om voedsel in te slaan hihi, en zijn dus op ons aangewezen!

dinsdag 27 december 2016

Feestje!

Of beter gezegd, daar WAS het feestje en wel vorige zondag toen we samen bij mijn zus & haar bende het kerstfeest vierden... Het fotoverslag ervan kan je hier (klik) bekijken. 
Hopelijk maakten jullie er ook feestelijke dagen van, lieve webbies. En zullen jullie ook een mooie nieuwe week hebben natuurlijk, de laatste van het jaar!

zaterdag 24 december 2016

Zondag: bij-tank-dag

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, op Kerstdag 1914, werden meerdere spontane kerst-bestanden (soms met partijtjes voetbal tussen de tegenstrevers) gehouden in het 'niemandsland' tussen de loopgraven. De overlevering wil dat dit gebeurde op initiatief van Duitse soldaten. Ook in 1915 en zelfs nog in 1916 was de wil nog aanwezig, maar de Geallieerde en Duitse bevelhebbers stonden een dergelijke 'verbroedering' niet meer toe - zeker toen de zin van de oorlog door de grote verliezen meer en meer in twijfel werd getrokken... Het Russische leger zou zelfs in 1917 door massale desertie, vrijwillige overgave of zelfs opstand uiteenvallen en leiden tot een vredesverdrag met Duitsland. In Frankrijk grepen in 1917 muiterijen plaats die uitgroeiden tot algemene stakingen waaraan moest worden toegegeven om de oorlog verder te kunnen zetten. 


Geweldloos verzet en weigering nog te vechten werd aan het westelijk front aanzien als muiterij, desertie en hoogverraad, en 'daders' zijn ter plaatse ter afschrikking geëxecuteerd (o.a. te Rijsel en Poperinge). Aan Duitse zijde, waar de kerstboom vanouds een traditie was en tot symbool uitgroeide van de kerstbestanden, bleef het plaatsen daarvan met bijhorende viering aan en achter het ganse front verder in gebruik - ook al duurde de oorlog onverminderd verder...


1. cartoon met dank aan Pat Bagley - The Salt Lake Tribune
2. kerstdag 1917-1918 - public domain
3. Franse Kerstman - public domain
4. Duitse Kerstman - public domain 
5. Duitse Kerstgroet front - public domain
6. Duitse Kerstgroet met dank aan het Hanauer Museum  Kehl

vrijdag 23 december 2016

Kerstweekend

Een uiterst fijn kerstweekend gewenst lieve webbies. Want gelovig of niet, de stemming zal er wel inzitten hé. Geniet er allemaal van maar vergeet toch niet onze wekelijkse bij-tank-dag te bezoeken...

donderdag 22 december 2016

Kerststemming

Kerststemming... niets gaat daar toch boven hé webbies en ook als je geen enkel geloof aankleeft zoals ik, nodigt het beslist toch uit tot het plegen van enkele bewerkingen daaromtrent!

dinsdag 20 december 2016

Kalender

Hopelijk zit er in elk geopend zakje iets leuks voor jullie! 
Vandaag bijvoorbeeld zal er een fijne week uitkomen, dat zal wel lukken hé lieve webbies? En ik hoop dat jullie het zakje van vrijdag (klik) ook al open maakten!

zondag 18 december 2016

Zondag: bij-tank-dag


Méér dan 100 jaar geleden in het begin van de Eerste Wereldoorlog - toen er nog hoop was dat de oorlog na enkele weken, hoogstens maanden zou afgelopen zijn - greep met kerst 1914 een unieke gebeurtenis plaats... Bij beide partijen, zowel aan Geallieerde als aan Duitse zijde, vonden op verschillende plaatsen aan het vastgelopen front spontane verbroederingen plaats in het ‘niemandsland’ tussen de loopgraven,  in feite een soort staakt-het-vuren dat niet veel nodig had om tot vrede te leiden. Minstens op één plaats werd zelfs een voetbalmatch (klik) gespeeld o.a. in de buurt van Ploegsteert (België) en Frelinghien (Frankrijk). Dit alles werd door de militaire leiding niet in dank afgenomen, en dikwijls als verraad en desertie disciplinair gesanctioneerd, zelfs met executies... Een sprankeltje hoop dus, in wat een uitzichtloze oorlog zou worden... 



Achtergrondinformatie  vind je hier (klik) en het werd gedramatiseerd in verschillende films o.a. Oh - what a loverly war! (klik) van Sir Richard Attenborough of het Franse “Joyeux Noël” (Christian Carion, 2005, bij de Oscaruitreiking genomineerd tot beste buitenlandse film).

vrijdag 16 december 2016

Lee Lee Nam 2016

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Lee Lee Nam maakt in zijn oeuvre gebruik van verschillende media zoals tekenkunst, schilderkunst, sculptuur, installatie en videokunst. 
Al deze media worden gecombineerd of geconfronteerd met nieuwe technologieën, nieuwe media, wat hem de mogelijkheid geeft om zijn beperkingen te overtreffen.
Zijn werken bevinden zich op de kruising tussen traditie en moderniteit, mens en natuur, Oosten en Westen, analoog en digitaal en tussen originaliteit en duplicatie.
Wij gingen zijn merkwaardig werk in het Gentse Zebrastraat Kunstenplatform (klik) bekijken. Jammer genoeg is deze tentoonstelling al voorbij, maar je kan er hier (klik) een idee van krijgen en van zijn werk hier en hier. En voor straks: een heel fijn weekend allemaal

donderdag 15 december 2016

Lam Gods 2016

Om nog even op een vorig log (klik) terug te komen: in het najaar 2012 startte de restauratie van het Lam Gods door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-Brussel). Die vindt plaats in het Museum voor Schone Kunsten (klik) in Gent, en zal vermoedelijk meer dan vijf jaar duren. Het Lam Gods is wellicht het bekendste meesterwerk van de Vlaamse Primitieven. Het werd in 1432 geschilderd door Jan van Eyck en zijn oudere broer Hubert, in opdracht van Joos Vijd, voorschepen van de stad Gent. 
Naar aanleiding van deze unieke restauratie opende in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster (klik) een opmerkelijke tentoonstelling over dit meesterwerk. Ook al is het Lam Gods zélf in zijn geheel tijdelijk niet meer zichtbaar in zijn vertrouwde omgeving, de Sint-Baafskathedraal, toch leren bezoekers dit kunstwerk beter dan ooit kennen in deze bijzondere levensfase. En daar maakten Lefla en ik natuurlijk enkele foto's van die je hier (klik) kan bekijken.

dinsdag 13 december 2016

Het Gents Socialistisch model 2016: de wandeling

Met Curieus Zomergem gingen we op zoek naar de wortels van het Gents Socialistisch model zoals ik hier (klik) al schreef.
Wat is het unieke van le modèle Gantois
Plaatsen en thema’s die aan bod kwamen: Waarom Feestlokaal Vooruit (eerste paleis)? - Volksverheffing - Dagblad Vooruit - Drukkerij Het Licht - Beeldhouwer Jozef Cantré - Standbeeld Edward Anseele, de vader van het Gentse model, le modèle Gantois - Lieven Bauwens, de promotor van het kapitalisme in Gent, hij maakt van Gent “het Manchester van het Europese vasteland - Bezoek aan het tweede “socialistische paleis”  -  De Calvinistische Stadsstaat - Katoenoproer van 1839 - Emile Moyson - De stadsstaat van Jacob Van Artevelde - “Ons Huis” op de Vrijdagsmarkt (derde paleis) - de eerste industriële vakverenigingen met namen als 'Broederlijke Maatschappij der Wevers' en 'Maatschappij der Noodlijdende Spinners'- In 1873 de coöperatieve bakkerij 'De Vrije Bakkers'. 
Al deze onderwerpen zullen jullie in de foto's (klik) zien voorbijkomen, die welke Leflamand nam staan het laatste. Fijne nieuwe week allemaal!

zaterdag 10 december 2016

Zondag: bij-tank-dag

De eerste getrouwe replica’s van “tanks” waren nog tijdens de Eerste Wereldoorlog kort na hun verschijnen in 1916 als gietijzeren of porseleinen “tank-banks” (spaarpotten ter werving van fondsen en propagandamateriaal), of als goedkoop speelgoed naar fantasie gecreëerd in blik (zgn. “penny toys”) vooral in de Angelsaksische invloedssfeer verkrijgbaar. 
Luxueuzere vroege modellen speelgoedtanks - relatief getrouwe modellen - waren enkel door kapitaalkrachtigen aan te schaffen. 
Voor zover niet door vlijtige handen als “trench art” (uit oorlogsafval) ineen geknutseld, waren deze oudste commercieel verkochte modellen nog uit hout met schaarse metalen onderdelen - waarbij sommige toch al op gepatenteerde industriële basis werden vervaardigd.
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)


vrijdag 9 december 2016

Het Socialistisch model 2016: Feestlokaal Vooruit

Met Curieus Zomergem (klik) gingen we op zoek naar de wortels van het Gents Socialistisch model. En waarom Gent?
Gent was in de tweede helft van de 19de eeuw 'de meest proletarische stad en de bakermat van de moderne arbeidersbeweging'. Daar werden de eerste industriële vakverenigingen opgericht, met tot de verbeelding sprekende namen als 'Broederlijke Maatschappij der Wevers' en 'Maatschappij der Noodlijdende Spinners'. In 1873 startten Gentse socialisten een coöperatieve bakkerij op, 'De Vrije Bakkers'. Edward Anseele en Edmond Van Beveren maakten maximaal gebruik van de zo succesvolle coöperatieve strategie. Men zou het kapitalisme met z'n eigen middelen verslaan, op eigen terrein; 'de verwaande burgerij die met ons centen brast en ons bespot eens tonen wat de werkman vermag'.
De coöperatieve beweging vulde het socialisme positief in. 
Niet langer de vernietiging van het kapitalisme stond centraal, maar de opbouw van een socialistische samenleving. 
De consumptiecoöperatie was slechts één element in de brede waaier van arbeidersverenigingen, maar wel de drijvende kracht achter het netwerk van socialistische organisaties zoals de mutualiteit, vakvereniging, politieke kringen, dat op korte tijd werd uitgebouwd. 
Een 'indrukwekkende organisatorische machtsopbouw'
Het eerste gebouw wat we bezochten was Feestlokaal Vooruit (klik). De foto's ervan kan je hier (klik) bekijken. En voor daarna: een heel fijn weekend allemaal!

donderdag 8 december 2016

De laatste!

Hopelijk hadden jullie ondertussen een superfijne pakjesavond en een heerlijk sinterklaasfeest. Zelf kreeg ik ook iets 'leuks' in mijn schoentje, die dag ging mijn computer stuk,,. de grafische kaart had het begeven. Dus lap, we mochten voor de 'fijne' surprise betalen... Vandaar de stilte op mijn blog.

En na al die logjes rond het feest waar ik jullie hier hopelijk mee amuseerde, speel ik jullie nu de Zwarte Piet door tot volgend jaar *wink, big smile*. Fijne nieuwe week allemaal al kom ik daar rijkelijk te laat mee...

zondag 4 december 2016

Zondag: bij-tank-dag

De Slag bij Verdun - één der bloedigste van de Eerste Wereldoorlog - zou nu honderd jaar geleden op 18 december 1916 eindigen met een Duitse nederlaag. De Franse verliezen aan gesneuvelden, gewonden en gevangenen bedroegen - spijts hun overwinning - 460.000  soldaten. Bij de Duitsers vielen 280.000 slachtoffers. De inzet aan Duitse zijde van manschappen en materiaal beïnvloedde de gevechten elders zowel op het westelijk als het oostelijk front. Zo werd de Slag aan de Somme op de hoogvlakte tussen Albert en Péronne midden november 2016 voortijdig afgebroken wegens het groot aantal verliezen (méér dan één miljoen slachtoffers), spijts de aanvankelijke stootkracht van de Britse tanks vanaf 15 september in dat jaar. 
Toen de Duitsers er hun eerste schrik overwonnen voor deze “Panzerdrachen”, werden verwoede pogingen ondernomen deze met moed der wanhoop “te veroveren”. 
Bijgaande iconische scène (die volgens verklaringen meermaals in de laatste twee oorlogsjaren plaatsgreep) werd op basis van samengevoegde foto’s en verklaringen van ooggetuigen door de bekende frontkunstenaar Fortunino Matania vereeuwigd.
Zie ook “De slag bij Verdun”  (klik).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)

zaterdag 3 december 2016

Boekje open gedaan!

Wat zijn die sint en zijn piet toch lief hé. Ondanks dat jullie dit jaar geen al te hoge cijfers behaalden komen ze jullie hopelijk toch een bezoekje brengen *wink, big smile*. Fijn weekend allemaal!

vrijdag 2 december 2016

Het Grote Boek!

En wat zal er in het grote boek over jullie wel staan hihi? Kom de volgende keer maar eens piepen!

donderdag 1 december 2016

En lap...

Tja, dat komt er van hé lieve webbies met die ganse polemiek rond het sinterklaasfeest: nu blijven niet alleen de pieten zwart maar de sint werd dat ook! *wink, big smile*