donderdag 1 december 2016

En lap...

Tja, dat komt er van hé lieve webbies met die ganse polemiek rond het sinterklaasfeest: nu blijven niet alleen de pieten zwart maar de sint werd dat ook! *wink, big smile*

18 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Geen zwarte sint hé.☹ Gewoon zoals zo was. Niet in de verandering komen. Zwarte piet moet ook blijven Gerda. Wat ziet chocolade heerlijk uit. Schuimpjes ook. Leuk bedacht. Vrolijk voor de kinderen.

Fijne dag.

John zei

Goeiemorgen Gerda,
Ja, nee, dat kan niet hahaha zal je de opstokers horen :D Eigenlijk wel een leuk idee dus.
Zullen ze leren een kinderfeest te verzieken.
Fijne dag

Marlou zei

ha die Gerda!

Nee hoor...
Ik vier allang geen Sinterklaasfeest meer,
Maar...
van mij mag het blijven zoals het was.
Ze hoeven van mij helemaal niets te veranderen....
(Als ik maar niet mee hoef te doen, hihi!)

Dag! Groetjes van Marlou

.

Lutje zei

hahaa, je hebt witte chocolade en melkchocolade,
dat moest de maker toch weten , hahaha

Marjolijn. zei

Haha.... dat zijn leukerdjes...!!
Fijne donderdag meis.

RijmPietje Tine zei

Rijmpietje Tine is verdrietig weer deze dagen. Ze blijven over al mijn vrienden maar klagen. En nu is de Sint al Helemaal niet tevree, want de bakkers doen ook al mee? En dat alleen maar om de vrede te bewaren? Die krijgt vast en zeker niets in zijn schoen. Moet hij maar niet aan die onzin mee gaan doen.Er is melk en er is puur dat is al jaren bekend. Nee ik denk niet dat de Sint hier tevreden mee bent. En van mij krijgen al die lui die tegen zijn nu echt alle zakken. Moeten zij het originele feest van al die kinderen maar niet af gaan afpakken. liefs Rijmpietje Tine

willy zei

zwart ?

het kan mij weinig schelen Gerda

want wij vieren Sint-Maarten

prettige dag

Haba zei

Nou Gerda, ik was net bij de bakker en daar hadden ze zat zwarte pietjes (geen zwarte klazen trouwens, alleen maar roze), als gebakjes, als chocolaatjes als versiering in de winkel, ik was er weer helemaal vrolijk van. Wij vieren altijd sinterklaas, ook toen er geen gelovige kinderen meer waren. Toen werd het extra leuk, doordat de gedichten dingen ophaalden van het afgelopen jaar. Ik zie in mijn geestesoog mijn man nog zitten schateren om een gedicht van kleinzoon, de tranen liepen over zijn wangen. We wisten toen nog niet dat het zijn laatste sintviering zou worden. Maar ook dit jaar gaan we er weer voor, ik laat dat feest niet door een klein groepje amsterdammers voor mij bederven.

A van de Aa zei

Nu heb je Sint met zwarte piet, dan is het Piet met zwarte Sint.
Zolang de lekkernijen er maar zijn *Winkie*


merel zei

de sint is solidair

Lies zei

Die schoen van mij staat, Gerda, maar 'k heb geen schoorsteen...
Lie(f)s.

Albert y Mara fotoblog zei

Plezant hoe jij vandaag de knuppel in het hoenderhok gooit met deze MOOIE bewerking.
Ook wij worden moe van die discussie over Zwarte Piet. Hij moet gewoon blijven.

"De ergernis over de Zwarte Piet-discussie is enorm, zo blijkt uit de vele reacties op de vraag of u er ’moe’ van wordt. „Het is een Nederlandse traditie die gewoon behouden moet blijven”, zegt een deelnemer, die erg veel bijval krijgt. „Hou eens op een onschuldig kinderfeest te verpesten”, zegt iemand boos, en: „We laten onze tradities niet zomaar afpakken vanwege een paar zeurpieten.”

Driekwart van de respondenten viert Sinterklaas in huiselijke kring en het merendeel ervaart daarbij geen bezwaren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. „Het feest is niet compleet zonder Zwarte Piet”, vindt een van hen. „De figuur van Piet is nooit racistisch bedoeld geweest”, merkt een deelnemer op. „Het is een kindervriend, wat kan daar het bezwaar tegen zijn?”

Wel, de figuur van Zwarte Piet zou verwijzen naar de tijd van de slavernij en bovendien karikaturaal en derhalve racistisch zijn, zo vinden de tegenstanders. Dat vindt 94 procent onzin. „Waarom proberen ze ons dat aan te praten?” vraagt iemand zich woedend af. „Zo heb ik het als kind in elk geval nooit ervaren en de jonge kinderen van nu weten niet eens wat discriminatie is.”

Een kleuterjuf met 43 jaar ervaring vertelt: „Ik heb nooit kinderen in de klas gehad die gepest werden, ook buitenlandse kinderen niet, om Zwarte Piet. De volwassenen maken er een probleem van.” En een inwoner van de Bijlmer beaamt: „Niemand heeft ooit moeite gehad met Zwarte Piet. Het wordt kinderen en volwassenen nu vooral aangepraat door een klein groepje dat overal een probleem in ziet.” Veel mensen voelen zich als ’racist’ weggezet, terwijl ze dit niet zijn: „Deze hele discussie voel ik als een messteek in mijn rug.”

Voor de actie van de Jumbo, die het plan had opgevat om de beeltenis van Sint en Piet uit de supermarktschappen te weren, heeft u geen goed woord over. „De omgekeerde wereld”, vindt een deelnemer. „Wie in ons land komt wonen moet onze tradities maar accepteren.”

Diverse mensen stellen voor om een einde aan de discussie te maken door gekleurde Pieten in te voeren: „Laat ze door een regenboogstorm varen dit jaar en gekleurd aankomen, dan zijn we van het gezeur af.” Een begripvolle lezer zegt: „Als er mensen zijn die het vervelend vinden, dan passen we ons toch aan? Het feest wordt er voor kinderen heus niet minder om.”

Maar een ander vreest: „Welke kleur je Piet ook geeft, je blijft daarmee verschil in huidskleur benadrukken..” Bijna 90 procent van de respondenten wil ook geen gekleurde Pieten: „Piet moet zwart blijven!” Gekleurde Pieten lossen volgens hen het probleem ook niet op. „Of het volgende gezeur begint. Over echte kerstbomen of over eieren met Pasen”, voorspelt iemand.

„Als je het niet leuk vindt, ga je toch gewoon niet kijken”, stelt iemand voor. „De plaatselijke intochten kunnen zelf wel beslissen welke kleur de Piet heeft”, denkt een ander. „En als je het aan de kinderen zou vragen, zou het ze waarschijnlijk niets uitmaken, als ze maar snoep en cadeautjes krijgen. Want daar gaat het in de kern toch om.”

klaproos zei

ach lieve Gerda,
al dat domme gezanik om die zwarte piet,
ik word het zó beu...
kleine kinderen discrimineren niet die zien het niet eens...

laat sint maar lekker sint blijven zoals het was,

xxx

es zei

Leg ze hier in Mokum niet zichtbaar voor de buitenwereld op je vensterbank want voor je 't weet worden je ruiten ingeslagen !!!

suskeblogt.com zei

Wit of zwart, als het maar lekkere chocolade is.

FRANK103 zei

Ik ga ook voor de chocolade en de banketstaaf, stemmen op Denk van Sylvana Simons zal ik zeker niet!

pieterbie zei

eigenlijk geen slecht idee.
Zo moeten de politici zich niet meer bezig houden met belangrijke zaken zoals het pietenpact.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een heerlijke vrijdag toe.