zaterdag 24 december 2016

Zondag: bij-tank-dag

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, op Kerstdag 1914, werden meerdere spontane kerst-bestanden (soms met partijtjes voetbal tussen de tegenstrevers) gehouden in het 'niemandsland' tussen de loopgraven. De overlevering wil dat dit gebeurde op initiatief van Duitse soldaten. Ook in 1915 en zelfs nog in 1916 was de wil nog aanwezig, maar de Geallieerde en Duitse bevelhebbers stonden een dergelijke 'verbroedering' niet meer toe - zeker toen de zin van de oorlog door de grote verliezen meer en meer in twijfel werd getrokken... Het Russische leger zou zelfs in 1917 door massale desertie, vrijwillige overgave of zelfs opstand uiteenvallen en leiden tot een vredesverdrag met Duitsland. In Frankrijk grepen in 1917 muiterijen plaats die uitgroeiden tot algemene stakingen waaraan moest worden toegegeven om de oorlog verder te kunnen zetten. 


Geweldloos verzet en weigering nog te vechten werd aan het westelijk front aanzien als muiterij, desertie en hoogverraad, en 'daders' zijn ter plaatse ter afschrikking geëxecuteerd (o.a. te Rijsel en Poperinge). Aan Duitse zijde, waar de kerstboom vanouds een traditie was en tot symbool uitgroeide van de kerstbestanden, bleef het plaatsen daarvan met bijhorende viering aan en achter het ganse front verder in gebruik - ook al duurde de oorlog onverminderd verder...


1. cartoon met dank aan Pat Bagley - The Salt Lake Tribune
2. kerstdag 1917-1918 - public domain
3. Franse Kerstman - public domain
4. Duitse Kerstman - public domain 
5. Duitse Kerstgroet front - public domain
6. Duitse Kerstgroet met dank aan het Hanauer Museum  Kehl

15 opmerkingen:

willy zei

Kerst in de oorlog Gerda

merkwaardige prenten zijn dit...

alvast prettige kerstdagen gewenst

Willy
Anoniem zei

Ik kan her mij niet voorstellen dat ze dan 1vdag verbroederen. Prachtige collectie. Een heel mooie kerst voor jullie!

Mirjam Kakelbont zei

Mensen fusilleren omdat ze weigeren te vechten met Kerst. Hoe diep kan iemand zinken? Laten we in deze donkere tijd van het jaar liever een lichtpuntje voor elkaar zijn. Dat hebben we bikkelhard nodig!
Fijne kerstdagen, Gerda. Voor jou en allen die je lief zijn.
Lieve groet.

FRANK103 zei

Die kerstboom is onderdeel van een Germaans lichtfeest, zijn Fransen geen Keltische stam? Volgens wikipedia hebben de kelten naast de Romeinen gewoond maar zijn vervolgens verslagen door de Germanen.

es zei

dit is een fraaie bij-tank-dag, Gerda, op kerstavond.
geniet de komende dagen...

Marjolijn. zei

Mooie verzameling plaatjes.
Fijne kerst voor jullie...!

John zei

Goedemorgen Gerda,
Als je er over nadenkt toch wel diep triest dat die jonge mannen werden doodgeschoten omdat ze als verraders werden gezien. De kerstgedachte krijgt zo een wrange smaak.
De wreedheid van de mens.
De prenten zijn wel bijzonder te noemen. Ook met de wetenschap die je hierboven vermeld.
Fijne dagen.

Morgaine zei

Ineens moet ik hieraan denken lieve Gerda... jij kent hem vast ook wel, vroeger snapte ik dit dus nooit, nu wel natuurlijk ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=J7ErrZ-ipoE

Ik wens jullie hele fijne feestdagen toe Gerda en tot snel!

X

A van de Aa zei

Vrede op aard ..... de gedachte is er... en voor de rest ....
Fijne kerst G... !

Terrebel zei

Intrigerend, lieve Gerda! En inderdaad: als mensen twee dagen niet vechten en dat fijn vinden, waarom zouden zij dan niet 365 dagen niet mogen vechten? En hoeveel van de mensen die besluiten dat anderen op elkaar moeten schieten bevonden zich zélf in die loopgraven? Klein weetje: van alle senatoren in Amerika is er welgeteld één met een zoon in actieve militaire dienst. Alle andere kinderen van politici hebben platvoeten, slechte ogen of - net als Donald Trump indertijd - 'last van hun hiel maar helaas vergeten van welke'. Als nu eens een wereldregering zou besluiten dat het voortaan verboden is geld verdienen aan het produceren van wapentuig....Het blijft een mooie droom...mooie dagen, mooie Gerda! x

De Boerin zei

Ach ja....... Kerst....
Aks het niet gezellig is dán maken we het toch gezellig?

Anoniem zei

Elkaar dood schieten, dan vlug enkele dagen verbroederen en achteraf weer elkaar doodschieten. Hoe absurder kan het nog ?

Groetjes.

pieterbie zei

Die cartoon van Bagley vind ik wel super. Bagley begon aan de mormoonse universiteit Brigham Young in Provo, Utah, al cartoons te tekenen voor de BYU universiteitskrant. Ik bezocht de universiteit in 1989, Pat Bagley was dan al lang afgestudeerd, natuurlijk.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kijk vanmiddag nog wat beter naar je log, maar nu is het weer een gewone dinsdag dus ik ga naar het asiel toe. Fijne dinsdag gewenst.

Lutje zei

je hebt weer mooie prenten gepost
je moet het maar hebben
en je weet er altijd zoveel van,
dat zegt genoeg van je kennis,
ik kan het alleen maar lezen....
Eén @->- voor jou